Leikkauta lemmikkisi!

Tiineet naaraskissat sekä luontoon syntyneet pentueet työllistävät eläinsuojeluväkeä ympäri maan vuodesta toiseen. Kissanpennuista on paikoin ylitarjontaa ja kodittomia aikuisiakin kissoja on paljon. Eläinsuojelun kannalta olennaisinta on paitsi löytää kodittomille pysyviä koteja, myös ehkäistä ei-toivottujen pentujen syntyvyyttä. Kissojen tarpeeton lisääntyminen olisi helppo estää leikkauttamalla lemmikit ajoissa, olivatpa ne sitten uroksia tai naaraita. Kissan leikkautus maksaa huomattavasti vähemmän kuin mitä jo pelkät emon ja pentueen ruoat tulevat pentujen luovutusikään mennessä kustantamaan. Puhumattakaan rokotus- ja madotuskuluista – saati siitä, millainen työ on löytää aina kullekin syntyneelle pennulle oma, hyvä ja pysyvä koti.

Kissa saavuttaa sukukypsyyden noin 4-12 kk iässä. Uroskissa on lisääntymisvalmis ympäri vuoden, naaraskissan kiimat sijoittuvat Suomessa pääosin maalis-syyskuuhun. Kissan tiineys kestää noin 62 vrk, ja näin ollen kissa saattaa saada jopa kolme pentuetta vuodessa. Pentuja syntyy keskimäärin 4 kpl/pentue, joten yksikin leikkaamaton kissa ehtii elämänsä aikana jättää jälkeensä hurjan määrän jälkeläisiä! Luonnollisesti tämä luku kertautuu edelleen ja edelleen, kun jälkeläiset saavuttavat sukukypsyyden ja saavat omia pentuja.

Kissa EI kärsi siitä, ettei se saa pentuja. Päinvastoin, vuodesta toiseen jatkuvat kiimat sekä tiheä lisääntymistahti rasittavat kissan elimistöä. Leikatuilla naaraskissoilla on huomattavasti vähäisempi riski sairastua kohtutulehdukseen, nisä- tai kohtusyöpään, ja leikatuilla uroksillakin kasvainriski pienenee. Leikatun kissan hormonitoiminta tasaantuu ja elämä on seesteisempää. Levottomuus, mouruaminen, tappeluhalukkuus, merkkailu ja varsinkin kolleille tyypillinen virtsan hajun pistävyys lieventyvät olennaisesti.

Kauluria tulisi käyttää kymmenen päivää leikkauksen jälkeen.

Steriloitaessa naaraskissalta poistetaan anestesiassa munasarjat ja kohtu, minkä jälkeen leikkaushaava suljetaan tikeillä. Käytettävät tikit ovat joko itsestään sulavia tai vaihtoehtoisesti sulamattomia, jolloin ne tulee myöhemmin poistattaa eläinlääkärin vastaanotolla. Leikkauskaulurin tai haavapuvun käyttö on suositeltavaa kymmenen päivän ajan leikkauksen jälkeen, jottei kissa pääse nuolemaan haavaa ja haava saa rauhassa parantua. Kastroitaessa kollikissalta poistetaan anestesiassa kivekset. Operaatio on nopea, eikä tikkejä tai haavan erityistä suojausta yleensä tarvita. Lisääntymiseen tarvitaan aina kaksi kissaa, joten on ehdottoman vastuutonta ajatella, ettei uroskissaa tarvitse kastroida vain koska ei itse joudu kantamaan vastuuta syntyneistä jälkeläisistä!

On huomioitava, että leikkauksen jälkeen eläimellä ei enää kulu energiaa hormonitoimintaan samoissa määrin kuin ennen. Eläin ei kuitenkaan erityisesti liho tai laiskistu, mikäli sen ruokamäärää vähennetään kulutusta vastaavaksi ja aktivointiin kiinnitetään huomiota.

Kesykissa ei ole kuolemassa sukupuuttoon, joten kissan leikkauttamisesta ei tarvitse kantaa huonoa omaatuntoa. Yhdenkin kissan leikkauttamisella on merkitystä, sillä ulkona räjähdysmäisesti kasvavat, monesti sisäsiittoiset populaatiot ovat aina seurausta muutamasta, joko tarkoituksella vapaasti ulkoilemaan päästetystä leikkaamattomasta kissasta, ja/tai omistajaltaan vahingossa karkuteille livahtaneesta leikkaamattomasta sisäkissasta. Toki myös leikkaamattomat sisäkissat saattavat ehtiä lisääntyä keskenään ennen kuin omistaja ehtii ”kissaa” sanoa. Lemmikin leikkautus on siis ennaltaehkäisevää eläinsuojelutyötä, josta hyötyvät kaikki osapuolet.