Onnellinen sisäkissa

Aidattu ulkotarha on joka kissan unelma.

Eläinsuojeluyhdistys Dewi ry, kuten monet muutkin Suomessa toimivat eläinsuojeluyhdistykset, luovuttaa kissoja vain sisäkissoiksi. Ulkona vapaana liikkuva kissa kohtaa päivittäin vaaroja, joilta sen omistaja ei voi sitä suojella. Kissa itsessään aiheuttaa myös tuhoa ja harmia liikkuessaan vapaana. Leikkaamattomat ulkokissat myös ylläpitävät tehokkaasti kodittomien kissojen populaatioita, joita vastaan eri eläinsuojelujärjestöt yrittävät kamppailla. Vastuullinen kissanomistaja ulkoiluttaa lemmikkiään vain turvallisissa, valvotuissa olosuhteissa. Sisäkissan hyvinvointia voi edistää valvotun ulkoiluttamisen lisäksi monin muin eri tavoin.

Vapaasti ulkoileva kissa

Lemmikin turvallisuuden kannalta ei aina ole merkitystä sillä, ulkoileeko kissa maaseudulla vai taajama-alueella. Sen terveyttä ja henkeä uhkaavia tekijöitä löytyy joka paikasta, eikä omistaja kykene suojelemaan kissaansa näiltä. Vilkkaasti liikennöidyillä alueilla kissa joutuu kohtaamaan autojen vaarat päivittäin. Yliajon vaara elää kuitenkin myös rauhallisella maaseudulla, sillä vähäiseen liikenteeseen tottunut kissa on myös vähemmän harjaantunut varomaan ajoneuvoja.

Luontaisen uteliaisuutensa takia kissa voi myös helposti jäädä loukkuun esimerkiksi autotalleihin, varastoihin tai vajoihin. Lahoja rakennelmia, kuten kaivonkansia, löytyy paljon etenkin maaseudun rauhasta. Myrkytykselle kissoja altistavat mm. kasvimaiden ravinteet sekä rotanmyrkky. Myös naapurisopu saattaa olla vaakalaudalla, jos kissa ottaa reviirikseen naapurin pihakalusteet tai kukkamaan. Kissan omistaja on vastuussa lemmikkinsä aiheuttamista tuhoista.

Myllymäen kissapopulaation Ronja paistattelee pakkaspäivää.

Ihminen itsessään saattaa myös olla vaaraksi kissalle. Kaikki ihmiset eivät pidä kissoista ja joillain ihmisillä voi olla sairaalloinen tarve tappaa näkemänsä kissat, oli niillä panta tai ei. Vaikka vanha uskomus tuntuu elävän edelleen vankasti, kissa ei ole lainsuojaton. Eläinsuojelulaki koskee kaikkia eläimiä eikä järjestyslaki itsessään kiellä kissojen vapaata ulkoilutusta. Se vain rajoittaa kissojen liikkumista esimerkiksi lasten leikkipaikoilla tai toreilla. Vapaana ulkoilevan kissan omistaja ei kuitenkaan voi varmistaa sitä, että kissa ei yksin kulkiessaan liikkuisi kielletyllä alueella.

Etenkin maaseudulla kissoja tarvitaan edelleen työtehtäviin, eli jyrsijäkannan kurissa pitämiseen. Kissa onkin oivallinen tällaiseen käyttötarkoitukseen, sillä se saalistaa keskimäärin kymmenen pientä jyrsijää päivässä. Valitettavasti kissan saalistusvietti ei rajoitu vain jyrsijöihin. Saaliiksi joutuvat kaikki sopivan kokoiset eläimet: jäniksenpoikaset, oravat, fasaanit, matelijat jne. Lintuja kissat tappavat vuositasolla miljoonia. Etenkin suljetulla alueella, esimerkiksi saaressa, vapaana liikkuva kissa voi tehdä valtavaa tuhoa. Ja vaikka kissa onkin petoeläin, muut pedot, kuten kettu ja huuhkaja, uhkaavat sitä yhtä lailla.

Hyvinvointia sisäkissalle

Sisäkissan tyytyväisyyttä ja onnellisuutta voi edistää monin eri tavoin. Kissaa voi aktivoida erilaisin leikein ja tuoksuin, ulkoilemalla valvotusti sekä lajitoverin seuralla. Koska kissalla on luontainen tarve saalistaa, tulisi sille päivittäin antaa mahdollisuus korvata metsästäminen leikin avulla. Metsästykseen kuuluvat olennaisesti eri vaiheet: vaaniminen, hyökkäys ja tappo. Siksi olisi hyvä, että joka leikkikerralla kissalla olisi mahdollisuus toteuttaa saalistuksen eri vaiheet. Kissan kanssa olisi hyvä pitää yhteinen leikkihetki päivittäin.

Ehkä merkittävin kissan hyvinvointia edistävä asia on kuitenkin lajitoverin seura. Etenkin päivisin poissa olevan omistajan tulisi aina vakavasti harkita kissakaverin ottamista lemmikilleen. Kaikki kissat eivät toki siedä lajiseuraa, mutta useimmille lajitoverin tarjoama sosiaalisuus on korvaamatonta. Kissojen painileikit tarjoavat myös omistajalleen hauskaa ohjelmaa.

Ruualla leikkiminen piristää myös kissan päivää. Kuivanaksuja voi heitellä kissalle yhden kerrallaan tai niitä voi piilottaa jonnekin kissan löydettäväksi. Eläintarvikeliikkeissä on myös myynnissä leluja, jotka saa täytettyä kuivaruualla ja jotka sitten tippuvat ulos yksitellen lelua liikuteltaessa. Uudet hajut myös piristävät kissaa. Sille voi tuoda haisteltavaksi ulkoa esimerkiksi lehtiä ja käpyjä, mutta kaikki uudelta tuoksuvat esineet ja asiat tuovat mielenkiintoa kissan päivään.

Sisustuksessa voi myös ottaa kissan huomioon monella tavalla. Kiipeily- ja raapimispuut antavat lemmikille mahdollisuuden sekä teroittaa kynsiään että tähystää valtakuntaa korkealta paikalta. Lähes kaikki kissat rakastavat tähystyspaikkoja, joten niitä olisi hyvä olla asunnossa tarjolla edes muutama, esimerkiksi korkean kissatornin tai hyllyn päältä.

 

Turvallista ulkoilua valjaissa.

Turvallinen ulkoilu sisäkissan kanssa tuo sille uutta sisältöä elämään. Ulkoillessaan se näkee, kuulee ja haistaa uusia asioita, jotka kohottavat kissan mielialaa. Kissakaverin kanssa valjastelu on mukavaa molemmille osapuolille, kun molemmat voivat nauttia raittiista ilmasta ja toistensa seurasta. Valjaiden ja remmin kanssa ulkoilun lisäksi kissa voi turvallisesti ulkoilla myös tarkoitusta varten rakennetussa tarhassa. Rivitalon tai omakotitalon pihalle kissatarhan rakentaminen on helppoa ja se antaa lemmikille aivan toisenlaisen mahdollisuuden tarkastella ulkomaailmaa. Kerrostaloissa asuvat ihmiset voivat antaa kissalleen mahdollisuuden kuunnella ulkomaailman ääniä parvekkeen tai ikkunan kautta, kunhan ne ovat asianmukaisesti verkotettu.

Monet kissat ovat kuitenkin hyvin kiintyneitä ihmisseuraan, jolloin ne hakeutuvat samaan huoneeseen omistajansa kanssa aina näiden ollessa kotona. Siksi olisi hyvä muistaa, että esimerkiksi virikkeellistetyn kodin tai ulkotarhan lisäksi kissa tarvitsee myös hellyyttä sille sopivien huomionosoitusten muodossa.

Seuraavia teoksia mukailtu tekstissä:

Telkänranta, Helena. Matka kissan mieleen.
Stockelberg, Ylva; Rasehorn, Eivor. Onnellinen kotikissa.

Molempia teoksia voi suositella jokaiselle kissanomistajalle!