Paimion Katja

Katja jäi pysyvästi asustelemaan sijaishoitajansa luo Turkuu toukokuussa 2014.
Paimiosta kotoisin oleva Katja arastaa vielä isoja ihmismörköjä. Seisova ja kävelevä ihminen on aivan hirvittävä näky Katjalle ja se juokseekin pienoisessa paniikissa turvaan aina sijaishoitajan noustessa tuolilta tai sängystä. Jos ihminen istuu ihan paikallaan ja käsittelee jotain oikein mielenkiintoisen näköistä lelua, Katja työntää kuitenkin pian päänsä piilosta. Erityisesti onkivapalelun jahtaamisen aikana se tulee ihan lähelle ja nappaa saaliinsa vaikka hoitajan jalkojen päältä. Kun neidin sitten saa lähelleen, se ei arasta kättä, ellei mokoma yritä koskettaa. Nuuhkittavaksi käsi kelpaa aina. Jos Katjaa uuvuttaa leikillä riittävästi, voi hyvällä onnella saada siitä hetkeksi köllöttelykaverin. Yöllä hypätään mielellään sängyn jalkopäähän iltapesulle.
Katja tarvitsee lymypaikan. Sijaiskodissa se löysi sängyn alta pahvilaatikoita, joissa on sopivasti tilaa. Laatikossa nukutaan ja suojaudutaan päivisin yliaktiivisilta ihmisiltä. Se tuleekin esiin vain pieniksi hetkiksi päiväsaikaan. Tyypillisesti ruokakupilla käydään vähintään nuuhkimassa ja sitten möllötetään ulos ikkunasta ennen vetäytymistä takaisin turvaan. Katja pysyttelee lattialla, eikä juurikaan hyppele huonekalujen päälle. Ainoa poikkeus on pehmeä sänky, jonka päällä on hyvä pestä itseään.
Iltaisin Katja aktivoituu ja rupeaa leikkisäksi. Katja jahtaa onkivapalelun höyhentä, pallottelee, painii mattojen kanssa ja sukeltaa niiden alle. Asunnosta löytyvät lattiamatot ovat valikoituneet raapimisalustoiksi, vaikka telineitä ja raapimismattoa on tarjottu. Ihmistä tullaan myös kutsumaan leikittäjäksi.
Äänekäs maukuminen on Katjalle ympärivuorokautinen juttu. Jos ikkunasta näkyy liikettä, sille mau’utaan. Jos liikuttiin asunnon päästä toiseen, päästetään voitonnaukaisu. Katja on sosiaalinen myös ihmisen kanssa. Se katsoo silmiin ja maukaisee, kun on leikin aika. Katja hakeutuu joskus hoitajan seuraan rentoutumaan, jolloin maukaisulla haetaan huomiota ja sitten isketään silmää niin kauan, että ne painuvat pysyvästi kiinni.