Asta

Asta Nielsen on arviolta noin 1,5-vuotias hitaasti lämpiävä ja ujo naaraskissa, joka sai kodin toisen kissan kaverina Turusta joulukuussa 2016.

Saapuessaan nykyiseen sijaiskotiinsa tämän vuoden keväällä Asta oli todella pelokas ja täysin kylmä ihmisiä kohtaan. Kukaan ei saanut lähestyä sitä vähääkään, ja välillä ennalta sovitut eläinlääkärikäynnitkin jouduttiin siirtämään myöhemmäksi, kun kissa löysi asunnosta piilopaikkoja, joista sitä oli mahdotonta saada pois purkamatta talon rakenteita. Samasta pihapiiristä loukutetun, huomattavasti dominoivamman hoitokissan lähdettyä Asta on alkanut kuitenkin hiljalleen lähestyä hoitajaansa.

Nykyisin Asta tulee nuuskuttelemaan hoitajaansa ja välillä muutamaa toistakin tuttua ihmistä. Silittämiseen on kuitenkin vielä pitkä matka. Naksuja syödään myös vihdoin kädestä. Kaikki kontakti täytyy tulla kuitenkin kissan omasta aloitteesta – jos ihminen yrittää lähestyä Astaa, se useimmiten kipittää vikkelästi pois. Vierailijoiden saapuessa kyläilemään Asta yleensä änkeää itsensä sohvan alle pikimmiten, ja yleensä uskaltautuu pois vasta tunnistettuaan ihmisen tai vimeistään nälän yllättäessä. Asta on täysin sisäsiisti. Sohvaa on ajoittain hauskaa raaputella, vaikka se on kiellettyä. Raapimapuu ei luonnollisesti ole läheskään yhtä kiinnostava. Kovinkaan äänekäs Asta ei ole, mutta toisinaan se saattaa öisin maukua muutaman kerran, joskin ääntely lakkaa heti kun ihminen juttelee takaisin. Kodin jakaminen Astan kanssa on ollut varsin helppoa, sillä se ei ole erityisen kiinnostunut pikkuesineistä tai korkealle kiipeämisestä.

Astan kenties huomattavin harrastus on spektaakkelimaisten pesuhetkien järjestäminen, luultavasti yleisön toivossa. Lähes poikkeuksetta keskellä huonetta suoritettaviin ohjelmanumeroihin sisältyy mm. sangen estottomia ja akrobaattisia asentoja sekä röhkimistä ja maiskuttelua. Kun sitten joku ihminen erehtyykin lopulta vilkaisemaan Astan touhuja, kaikki toiminta jähmettyy pienen hetken ajaksi, kunnes hiljaisen eleganssin on jälleen aika väistyä ja tohina voi jatkua. Astan puuhia on hulvatonta seurata, koska se näyttää aina olevan niin tosissaan. Muita harrastuksia ovat mm. hiekkalaatikossa meditointi ja orastava valokuvamallin ura. Asta on kaunis ja varsin fotogeeninen yksilö, joka jostain syystä kameran huomatessaan vääntäytyy mitä merkillisimpiin kulmiin poseeraten kuin Voguen kannessa.