Viljatonta, kiitos

Meillä on tällä hetkellä menossa ruokakeräys yhteistyössä Tassuputiikin kanssa, se kestää aina 23.12. asti.
Keräys järjestetään näin joulun alla nyt kolmannen kerran ja metodi on sama. Yhdessä Tassuputiikin kanssa sovimme laadukkaan viljattoman kuivaruuan, jota asiakkaat saavat ostaa meille kampanjahintaan.

Yhdistyksen kautta kodin 2012 saanut Svanten vatsan viljapitoiset ruuat saivat löysälle.

Yhdistyksen kautta kodin 2012 löytäneen Svanten vatsan viljapitoiset ruuat saivat löysälle.

Pyrimme siihen, että sijaiskodeissa kissat syövät viljatonta kuivaruokaa, koska vaikka kyse on entisistä ulkokissoista, jotka harvoin ovat nappulaa kupista saaneet, suurimmalle osalle ne uppoavat märkäruokaa paremmin. Märkäruuan kanssa emme ole kaikkien kissojen kohdalla niin tarkkoja. Välillä kuitenkin tulee vastaan kissoja, joiden vatsa ei siedä lainkaan viljapitoista ruokaa ja sijaiskoti joutuu kipittämään eläinkauppaan hakemaan ”parempia” märkäruokia hoitolaiselleen.

Kissojen elimistö ei pysty käsittelemään viljoja ravinnossa ja ne ovat niille turhia hiilihydraatteja. Monille varsinkin vehnä on jopa haitallista, mutta siitä huolimatta viljoja löytyy todella monesta kissanruuasta. Yleisimpiä viljojen aiheuttamia ongelmia ovat vatsaoireet, kuten ripuli ja veri ulosteessa. Aiemmin esitellyn Pippurin veljen Inkiväärin ulosteeseen ilmestyy verta, jos ruokavaliossa on parinkin päivän ajan isompi määrä viljapitoista ruokaa. Tällainen tilanne pitää aina tutkia huolella, kun viljaherkkyydestä ei aluksi voida olla varmoja.
Ruoka-aineyliherkkyydet tietävät siis usein yhdistykselle myös hintavia eläinlääkärikäyntejä.

20161208_122237

Inkiväärin suolisto ei kestä viljoja vaan ulosteeseen ilmestyy verta kun niitä on ruokavaliossa.

Jo pelkästään tämä on riittävä syy viljaa sisältävän ruoan välttämiselle kaikkien kissojen kanssa. Ei ole lainkaan harvinaista, että sijaskotivastaavan puhelin soi myöhään illalla tai viikonloppuna, kun sijaiskoti hädissään soittaa kissan alkaneen ripuloida yllättäen. Raju ripuli voi olla oire esim. kissarutosta, ja siksi kissa yleensä kiidätetään mahdollisimman nopeasti eläinlääkäriin tutkimuksiin, vaikka sitten kalliiseen päivystysaikaan.
Monesti kyse on kuitenkin lievemmästä ripulista ja lyhyen kyselyn ja juttelun jälkeen päädytään siirtämään kissa kokonaan viljattomalle ruokavaliolle ja tarkkailemaan tilannetta. Usein tilanne rauhoittuu, mutta toisinaan tarvitaan lisätutkimuksia ja muiden allergioiden ja vaivojen sulkemista pois, että vatsaoireet saadaan kuriin.

Kaikki vatsaongelmat eivät välttämättä tule vastaan sijaiskodeissa, koska kissa on syönyt pelkästään viljatonta ruokaa tai kissa ei vielä ole kehittänyt yliherkkyyttä viljoille. Dewi suositteleekin luovutuksen yhteydessä tarjoamaan uudessakin kodissa adoptoiduille kissoille ja yleisesti kaikille kissoille vain viljatonta ruokaa.