Grace

Grace, noin 9 vuoden ikään ehtinyt arka mutta toisinaan myös seurallinen kissarouva etsii rauhallista eläkekotia ainoana kissana. Päivitetty 13.10.2019

Päivitys 13.10.2019:

 

”No jo on aikoihin eletty!”, toteaa teräsmummo Grace vastaanottaessaan vastahakoisesti silittelyjä pitkin selkää raksuaterioinnin lomassa.

Gracen sijaiskodissa asusteli jonkin aikaa myös toinen omanarvontuntoinen kypsän iän saavuttanut Ansa kissa. Tyttökullilla oli tapana leikkiä kaverinmäjäytysleikkiä kissoja erottavan turvaportin läpi, juoruilla ja
syödä ateriat yhdessä. Mitään sydänystäviä kissoista ei tullut, mutta kesymmän Ansan esimerkki tehosi ja Ansan muutettua omaan kotiin Gracekin on alkanut näyttää ihmisille lämpenemisen merkkejä.

Grace kömpii nykyään omaehtoisesti iltaisin sohvalle sijaiskotipalvelijoiden kanssa katselemaan telkkaria ja saattaa ottaa sohvalla ihmisen vieressä torkutkin. Gracea voi nykyään silitellä ruoka-aikaan, jopa pitkin
”kipeää” selkää. Gracen laihdutuskuuri ja Onsior -kipulääkitys ovat tehonneet hyvin, eikä ennen niin kipeästä ja takkuuntuvasta selkävaivasta näy enää päälle päin muuta kuin Gracelle ominainen horjuva
kävely.

Muutama uusi kuva on myös päivitetty.

 

Päivitys 4.4.2019

Matot ovat valmiina rytättäväksi ja sohvalle odotetaan rymistelyä. Hepuli on haettu parvekkeelta ja jokailtainen mummoralli voi alkaa. Kissan menoa katsoessa ei uskoisi, että raapimatolpan ympärillä vinhasti tankotanssia harrastava Grace on selkäkipuinen 9-vuotias seniori!

Hepulointi rajoittuu kuitenkin tarkasti ilta-aikaan, sillä Gracen päivät kuluvat letkeästi sijaishoitajan sängyssä tai omassa raapimapuussa torkkuen. Grace on edelleen tarkka ruoka-ajoista ja tulee jo usein etuajoissa kähisevästi selän taakse miukumaan jos sijaishoitaja kehtaa olla keskittynyt muihin kuin tärkeisiin Grace-asioihin.

Gracen kesyyntyminen on edennyt niin, etteivät vieraatkaan enää Gracea pelota, vaan tuntemattomammatkin tyypit saavat osakseen tasapuolisen käsittelyn alkupiilottelun jälkeen: tiukat tuijotukset ja perässä kulkemisen sekä ruokalaulut ruoka-aikaan.

Vieläkään Graceen ei voi koskea ja kissa kyllä sähähtää liian nopeista lähestymisyrityksistä. Silittelyn puute ei vaikuta kissan elämänlaatuun mitenkään, mutta tulevalta kodilta odotetaan tiettyä oveluutta ja neuvokkuutta kissan kiinnisaamiseen mahdollisten eläinlääkärikäyntien yhteydessä (tähän sijaiskoti kyllä opastaa!).

Grace leikkii mielellään niin yksin kuin ihmisenkin kanssa ja muutenkin osoittaa asteittaisia sosiaalistumisen merkkejä. Grace saattaa tulla laulamaan ja kähisemään ihan vain huomionkipeyttään ja jos sijaishoitaja kehtaa olla viettämässä laiskaa sunnuntaita (huom! Gracen) sängyssä, kömpii kissa pian jalkopäähän ottamaan oman tilansa. Tällöin sijaishoitajan pitää yrittää pysytellä aivan hiljaa ja paikallaan, ettei häiritse valtiattaren aamupäiväunia ja saa osakseen hirmuista sähinää!

 

Päivitys 2.3.2018: Grace on luonteeltaan ”hiljaa hyvä tulee”-tyyppinen kissa. Se ottaa pieniä askeleita kesyyntymisessä hitaasti mutta varmasti, ja ihmisen kanssa yhteiselo on sille sinänsä ollut tuttu juttu jo vuosikaudet. Selkävaivat on selvästi saatu nyt parempaan kontrolliin kipulääkekuurien avulla, sillä rouva on muun muassa alkanut ottaa yksityisiä rallikisoja ympäri asuntoa. Myös jokapäiväiset leikkihetket yhdessä kotihoitajan kanssa ovat muodostuneet kissalle tärkeiksi: Grace ilmaantuu aina samoihin aikoihin päivästä tuijottamaan hoitajaansa vaativasti, mikäli huiskalelu ei ilmesty esiin itsestään.

Gracen uusin harrastus on sohvalle hyppely namien perässä. Herkkujen perässä se on tullut jo useamman tutun ihmisen viereen sohvalle, ja saattaa hetken päästä oma-aloitteisesti hypähtää sohvalle vielä toisenkin kerran katsomaan, josko nameja olisi ilmaantunut lisää. Yhtä asiaa Grace selvästi vieroksuu: Kännykkäkameran kanssa lähestyvä ihminen saa lähes poikkeuksetta räpsittyä kuvia rouvan purukalustosta, kun kissa ilmoittaa suhinalla että paparazzeja ei täällä suvaita!

Gracella oli jonkin aikaa varttuneempi kissauros seuralaisena, mutta kemiat eivät ainakaan näiden kahden välillä kohdanneet. Tällä hetkellä turvallisin kotivaihtoehto Gracelle olisikin sellainen, jossa se saisi elää rauhallista elämää ainoana kissana.

1.8.2017: Jo kerran Dewin kautta kodin löytänyt Grace alias Kissa palasi Dewin kotia etsiviin sen omistajalla puhjenneen astman myötä. Grace on arka, eikä päästä ihmistä kovin lähelle. Tutun hoitajan seurassa Grace liikkuu kuitenkin vapautuneesti ympäri asuntoa, häntä terhakkaasti pystyssä, korvat valppaana ja viikset väristen. Grace osaa ruoka-ajat ulkoa, pitää ikkunasta ulos kuikuilusta, on aivan haltioissaan kissan aktivointiin tarkoitetusta palloradasta ja suorastaan rakastaa pahvilaatikoiden kurittamista ja uudelleen tuunaamista. Äkkinäiset liikkeet ja suora lähestyminen saavat kissan pötkimään pakoon ja Gracelle onkin tärkeää antaa tilaa ja aikaa pötkiä pakoon, se ei nimittäin ole mikään pikakiituri. Hiljattain rouva on kuitenkin enenevässä määrin alkanut osoittaa kiintymystä uuteen kotipalvelijaansa, tulemalla ovelle laulaen vastaan kun tämä tulee kotiin.

Gracella on todettu selässä iso uusilloituma (spondyloosi) viimeisen lannenikaman ja ensimmäisen ristinikaman välissä. Se aiheuttaa kissalle toisinaan epämukavuutta ja kipua, mikä osaltaan varmasti vaikuttaa kissan äkäisyyteen. Alue on aiemmin takkuuntunut, kun kissa ei ole sitä halunnut nuolla, ja eläinlääkärin mukaan vaiva voi myös tulevaisuudessa aiheuttaa ummetus- ja virtsaamisongelmia. Grace on saanut Loxicom -nimistä kipulääkettä kahden viikon kuureissa ja se näyttäisi helpottavan kissan oloa, muitakin vaivaan sopivia lääkkeitä on saatavilla, akupunktio ja laserhoito voisivat myös olla hyväksi jos kissa joskus suostuu käsittelyyn. Selkäkipujen ja siitä seuranneen vähäisen liikkumisen takia Gracelle on päässyt kertymään ylipainoa ja muutenkin vanhemman kissan kohdalla oikeanlaiseen ruokintaan on syytä kiinnittää huomiota.

Grace ei tule toimeen toisten kissojen kanssa, mikä sekin varmaan johtuu aristavasta selästä. Toisesta sijaiskodissa majailleesta kesymmästä kissasta kuitenkin mallia ottaneena Grace uskaltautuu nykyään jo lähemmäs ihmistä, nappaa namin jo melkein käden vierestä ja lurauttaa jopa silloin tällöin pienen laulun sijaishoitajalleen. Grace on täysin sisäsiisti eikä raavi huonekaluja. Kuivanappulat, namit ja kissojen raakaruokalihapullat maistuvat tälle omanarvontuntoiselle kissarouvalle mainiosti, mutta märkäruokaa hän kelpuuttaa vain muutamaa merkkiä jos sitäkään. Gracesta tuskin koskaan tulee mitään sylikissaa, mutta kissan erityislaatua ymmärtävä ihminen saa tästä touhukkaasta rouvaskissasta mitä mainioimman seuralaisen!

Gracen vanha kodinsaanti-ilmoitus: Aikuinen arkalaistyttö Grace viipyi yhdistyksellä lähes vuoden. Se tuli yhdistykselle syksyllä 2012 silloisten, ihan pienten pentujensa (Dani ja Danko) kanssa, mutta jälkikasvun vartuttua sijoituskelpoisiksi, jäi Grace yhdistykselle odottelemaan lisäkesyttelyä. Gracelta on luultavimmin puuttunut ihmiskontakti elämänsä alkutaipaleelta, sillä sen verran paljon tyttö ihmistä varoi. Sijaiskotia vaihdettuaan Grace kuitenkin muutamassa kuukaudessa rentoutui kovasti, leikki yksinään, nukkui sängyllä, katseli ikkunasta ulos omalta tähystyspaikaltaan ja viesti eleillään painokkaasti, kun ruokaa piti saada. Pitkä odotus palkittiin ja lopulta Gracestakin kiinnostuttiin tosi tarkoituksin. Grace sai oman kodin Turusta elokuun lopulla 2013.

Grace etsii sitoutunutta ja vastuullista omaa kotia sisäkissana, sitä EI siis luovuteta vapaasti ulkoilevaksi. Kissa luovutetaan uuteen kotiin sterilisoituna, tunnistemikrosirutettuna, rokotettuna, madotettuna ja FIV- ja FeLV-testattuna. Sen mikrosiru on myös rekisteröity Turvasiru-palveluun.

Kissaa voi tiedustella numerosta 050 599 4697 (olen huonosti tavoitettavissa 16-17, enkä vastaa lainkaan 19:30 jälkeen – myös viikonloppuna voi soittaa), adoptiolomakkeen täyttämällä tai sähköpostitse adoptio[at]dewi.info Tutustuthan ennen yhteydenottoa huolella yhdistyksen luovutusehtoihin sekä kissanottajan oppaaseen!