Murri

Hurmuri-Murri on noin kuusivuotias kuolaava ja kehräävä sylikolli, joka pääsi muuttamaan omaan loppuelämän kotiin joulukuussa 2017.

Murri on tosielämän Karvinen – legenda jo eläessään. Murri eleli pitkälle talvea pihapiirissä ja ladossa, kunnes muutti alkukeväällä 2017 sisätilojen mukavuuksiin. Ikää tälle kauniille  mustavalkoiselle kollipojalle on kertynyt noin kuusi vuotta. Aluksi kissa oli kovin arka ja totinen mutta vasta muutto uuteen sijaiskotiin sai Murrin todellisen sosiaalisen luonteen esiin.

Murri on ikinuori, vauhdikas, huomionkipeä ja todella seurallinen sylikolli vailla sitä omaa rakastavaa loppuelämän kotia. Murrin lempipuuhaa on syöminen, lelujen jahtaaminen, ihmisen sylissä torkkuminen ja leipominen. Toisinaan Murri luulee olevansa koira. Se juoksee ovelle innoissaan kotiin saapuvaa sijaishoitajaa vastaan, pomppii tämän jalkaa vasten, heiluttaa innostuneena häntäänsä, kuolaa ja haukahtelee. Murri rakastaa rapsutuksia ja sylissä torkkumista, eikä antaisi sijaishoitajansa mennä edes vessaan ilman Murriseuraa. Murri pyörii jaloissa kotiaskareiden keskellä, vahtii silmä kovana keittiössä ruoanlaittoa ja istuu aamulla sanomalehden päälle auttamaan sen lukemisessa.

Murri on aika pisipää kissaksi. Kesken ihanien rapsutusten saattaa vetää täysi ulkoilmaan hylätty kulkuri-Murrin tiikeritakauma päälle, ja rapsuttelija saakin yhtäkkiä kynsistä. Iskuja satelee oikealta ja vasemmalta. Pian kissa pötkii parin metrin päähän pakoon ja ikään kuin havahtuu hiljattain koetusta kauhunhetkestään tullen samantien kehräämään ja vaatimaan lisää rapsutuksia. Samaa kovaa kohtelua saavat yllättävässä tilanteessa ohi vilistävät ihmisen nilkat. Jos ohituskaista on liian kapea tai sijaishoitajalla Murrin mielestä ylinopeutta, silvaltaa kissa kynsillään säären suuntaan. Hyökkäilyt eivät ole kissalle leikkiä, vaan se selkeästi vielä vähän opettelee kotikissan elämää ja saattaa välillä unohtaa olevansa jo turvallisessa ympäristössä. Käytöksestä ollaan ehdottomasti opittu jo pahimmat pois, Murri hyökkäilee yhä harvemmin ja vähemmällä voimalla. Adoptoijalta odotetaan kykyä toimia kissan kanssa johdonmukaisesti ja ymmärtäväisesti sekä motivaatiota kissan kynsien säännölliseen leikkaamiseen. Isompi asunto, jossa Murri saisi juosta villisti häntä mutkalla ja säännölliset leikkihetket auttavat kissan kesyyntymisessä, jolloin jää vähemmän energiaa palvelijoiden pahoinpitelyyn. Yksi oiva keino kissan liikaenergian kohdentamiseen on tarjoilla osa iltaruoan raksuista pitkin poikin lattiaa viskottuna.

Murrilla on pohjaton ruokahalu ja uskomaton määrä energiaa juoksennella pitkin poikin. Kaikki ruoat uppoavat ja kaikki namit ovat Murrin mielestä aivan ihania. Kissalla alkaa pian jo olla kuitenkin sen verran ikää, että oikeanlaiseen ruokintaa on hyvä kiinnittää erityistä huomiota.

Murri on majaillut samassa sijaiskodissa hieman vanhemman selkävaivaisen kissarouvan kanssa. Useista yrityksistä huolimatta kissoja ei olla saatu tutustutettua. Murri on ollut hiukan liian innokas, eikä ole osannut kunnioittaa toisen omaa tilaa, vaan heti mahdollisuuden saatuaan juossut kissarouvaan kiinni ja tätä tervehtimään. Selkävaivainen rouva ei ole tätä arvostanut ja tappeluhan siitä on tullut. Sijaishoitaja ei suosittelisi Murria toisen kissan kaveriksi, ellei sitten jonkun ymmärtäväisen ja yhtä seurallisen. Murri on täysin sisäsiisti ja jättänyt toistaiseksi huonekalut ja huonekasvitkin rauhaan. Ei ole epäilystäkään etteikö tästäkin kissasta tulisi vielä täysi kotikisu ja ihana seuralainen sille oikealle ihmiselle.

Lokakuun alussa Murrilta poistettiin murtunut alakulmahammas. Samalla todettiin kissalta puuttuvan useita hampaita, mihin todennäköisin syypää on hammassyöpymätauti. Hammassyöpymä on vanhemmilla kissoilla todella yleinen ongelma, ja sen ainoa hoitotapa on vuosittainen hammastarkastus ja tarvittaessa vaurioituneiden hampaiden poisto. Tällä hetkellä Murrin hampaissa ei havaittu yhtään näkyvää syöpymää, eli vaiva ei Murrilla todennäköisesti ole nopeasti etenevää sorttia, mutta hammassyöpymiä voi ilmaantua vuosien kuluessa jäljellä oleviin hampaisiin.