Murtti, Unka ja Tähdike

Alle vuoden ikäisen kollipojat Murtti, Unka ja Tähdike pääsivät muuttamaan omiin koteihinsa tammikuussa 2018. Murtti uuden kissakaverin seuralaiseksi ja Unka ja Tähdike yhteiseen kotiin.

Tähdike on utelias ja rauhallinen kissa, joka ei turhia hötkyile. Se oli heti sijaiskotiin tullessaan kolmikon rohkein ja uskaltautui nuuhkimaan hoitajan tarjoamaa kättä heti ensimmäisellä viikolla. Tähdike seuraa ihmisten touhuja silmät ymmyrkäisinä ja tulee lähelle ihmettelemään lattian rajassa tapahtuvaa toimintaa. Se myös tykkää leikkiä niin ihmisten kuin sijaiskodin muiden kissojen kanssa. Tähdike on fiksu kissa, joka ei haksahda ihmisten jekkuihin vaan keksii heti, jos tarkoituksena onkin kuljetuskoppaan narraaminen tai matolääkkeen syöttäminen. Tähdikkeen löytää usein sohvalta kehräämästä. Ruoka maistuu Tähdikkeelle: se on aina ensimmäisenä ruokakipolla, nappaa namut muiden kissojen nenien edestä, nuolee herkut kädestä ja antaa ihmisen silittää silloin, kun se on itse keskittynyt syömiseen. Muulloin se kuitenkin väistää ihmisen kosketusta. Tähdikkeellä on suloiset tupsukorvat, paksu lyhyehkö raitahäntä ja suurissa silmissä tarkkaavainen katse.

 

Murtti on leikkisä ja seurallinen kissa. Sijaiskotiin tullessaan se oli arka ja vältti ihmistä, mutta parin viikon jälkeen siitä kuoriutui oikea hurmuri, jonka kehräys kuuluu kauas. Murtti viettää mielellään aikaa samassa tilassa ihmisten kanssa, ja sillä on tapana seurata sijaiskodin ihmisiä huoneesta toiseen niin, että kissaan meinaa aina välillä kompastua. Kaikenlaiset leikit niin ihmisten kuin muiden kissojen kanssa kiehtovat Murttia, ja se ryntää ensimmäisenä lelujen kimppuun muiden vielä empiessä. Murtti leikkii kaikella, minkä se tassuihinsa saa. Ihmisen heiluttaman lelun jahtaaminen ja vaaniminen on Murtista parasta ikinä. Rauhoittuessaan Murtti rentoutuu myös hetkeksi nauttimaan rapsutuksista, vaikka muulloin se niitä väistääkin. Murtti osaa myös olla vähän hömelö: suoraan syliin se ei ainakaan vielä uskalla, mutta esimerkiksi viltin alla olevan ihmisen päälle tai viereen se asettuu mielellään makoilemaan. Murtilla on kaunis, hopeanvärinen turkki, suloisen täplikäs vatsa, ihastuttavat silmät ja hurmaava luonne.

 

Unka on kolmikon aroin kissa. Vielä parin sijaiskodissa vietetyn kuukauden jälkeenkin se saattaa sähistä liian lähelle eksyneelle ihmiselle. Kissakavereidensa kanssa Unka kuitenkin viihtyy ja painii mielellään, siron ja pienen Murtin mielestä välillä liiankin rajusti. Leikin varjolla Unka uskaltautuu myös lähelle ihmistä, kunhan lelussa on tarpeeksi pitkä naru, ja onpa se kerran muiden kissojen kanssa telmiessään myös hypännyt sohvalle ihmisen viereen. Lelun vaaniminen ja korkeat hypyt ovat Unkasta hauskin tapa leikkiä ihmisen kanssa, ja myös herkut maistuvat sille. Namujen ja leikkimisen avulla sitä voikin houkutella lähemmäs ja totuttaa ihmisen läsnäoloon. Nyt joulukuussa Unka uskaltautui ensi kertaa hakemaan herkun ihmisen kädestä ja nuoli saman tien hoitajan sormet puhtaiksi! Alkuun Unka pysyi lähinnä piilossa, mutta nykyään se viettää aikaa myös tuttujen ihmisen silmien alla, ei säiky niin helposti ja uskaltaa torkkua jopa keskellä lattiaa. Toisaalta Unka pitää äkillisiä liikkeitä tekevää ihmistä helposti uhkana, ja silloin se sähisee ja saattaa esittää hyökkäävänsä. Se ei kuitenkaan ole koskaan edes yrittänyt raapia tai purra ihmistä vaan perääntyy, kun ihminen juttelee sille rauhallisesti eikä väistä. Niinpä Unka tarvitsee ihmisen, joka ei säiky sen reaktioita ja vaan kunnioittaa kissan rajoja ja jaksaa kärsivällisesti auttaa Unkaa kesyyntymisessä. Siksi Unkaa ei suositella perheeseen, jossa on pieniä lapsia. Uudessa kodissa olisi hyvä, jos Unkalla olisi kesy kissakaveri näyttämässä mallia ja pitämässä seuraa.

 

Unka, Murtti ja Tähdike rakastavat toistensa seuraa: ne pesevät toisiaan, nukkuvat usein yhdessä kasassa, syövät samoista astioista, painivat, leikkivät hippaa ja ovat jopa oppineet avaaman ovia niin, etteivät joudu olemaan erossa toisistaan. Kukaan kissoista ei ole kovin puhelias: maukumista tai muuta ihmiselle suunnattua ääntelyä ei sijaiskodissa kuulu, mutta toisilleen kissat viestivät erityisellä kutsumaäänellä, jonka kuullessaan muut kissat ryntäävät heti kutsujan luokse. Tähdikkeen ja Murtin kehräys myös rentouttaa Unkaa.