Ehkäistävissä leikkauksella

Inspiraatiota tämän blogitekstin kirjoittamiseen on kerätty viime syksyn mittaa kun yhdistyksen hoidossa olevista tyttökissoista kaksi menetti pennut keskenmenon vuoksi ja kahdelta leikattiin kookas munasarjakysta ihan muutaman kuukauden sisällä.

Ulkokissan leikkauttaminen on helppoa perustella ihan sillä, ettei pentuja ja niiden mukana tulevia ongelmia tulisi. Naaraskissa voi olla sukukypsä jo 4kk iässä, vaikka suurin osa onkin sitä myöhemmin. Hyvänä vuonna se saattaa pyöräyttää navetan vintille tai kellariin jopa 3 pentuetta. Yhdistykselle tulevat muutaman vuoden ikäiset naaraskissat ovat voineet saada siis helposti 4-8 pentuetta luontoon.

 

Yksi tällaisista kissoista on nyt jo kodin saanut Myrtti, jonka arvioiduksi syntymäajaksi papereihin merkittiin 6/2015. Yhdistykselle se tuli loppukesästä 2017 yhdessä n. 12 viikkoisen poikansa Dobbyn kanssa ja tiineenä.

Myrtti odottaa päivistyksessä pääsyä eläinlääkäriin

Myrtti odottaa päivistyksessä pääsyä eläinlääkäriin

Se oli saanut keväällä pentueen ja seuraavat pennut luontoon olisivat syntyneet todennäköisesti syyskuussa, jos se ei olisi päässyt sisätiloihin. Edellisenä vuonna se luultavasti oli saanut 2-3 pentuetta. Yhteensä siis 4-5 pentuetta kaksivuotiaalla kissaneidillä.
Todennäköisesti sisätiloihin muuttamisesta aiheutunut stressi ja aiempien pentujen aiheuttama rasitus keholle vaikutti siihen, että Myrtti sai keskenmenon. Vertavuotava kissa kiidätettiin päivystävälle eläinlääkärille lauantai-illalla ja suoraan hätäsektioon. Kotiin saapui haavapuvussa oleva kissa ilman kohtua ja kera lääkkeiden.
Tilanne olisi kuitenkin voinut tapahtua täysin vastaavana ulkona, jolloin Myrtin henki olisi ollut vaarassa. Jos se ei olisi kuollut keskenmenon aiheuttamaan verenvuotoon seuraavaksi vaarana olisi ollut kohtutulehdus, joka hoitamattomana johtaa suurimmassa osassa tapauksista kuolemaan.

 

Entäs mitä argumentteja käytetään silloin kun kysytään ”Meidän tyttökissa on sisäkissa, miksi se muka pitäisi leikata?”.
Yksi syy miksi 7-12kk ikäiselle kissalle etsitään uutta kotia on se, että se pissailee muualle kuin hiekka-astiaan. Suurin osa näistä kodinetsijöistä on leikkaamattomia ja pissailussa on kyse reviirin merkitsemisessä. Merkkailua esiintyy enemmän kolleilla, mutta kyllä ne tyttökissatkin osaavat. Koko asia olisi helposti estettävissä sillä, että kissa leikattaisiin viimeistään 6kk iässä.

 

Tyttökissalla voi olla pahimmillaan kiima kahden viikon välein ympäri vuoden. Mitä useammin kiima on sitä enemmän se rasittaa kissaa sekä fyysisesti että henkisesti. Monesti se rasittaa myös omistajan hermoja.
Jokainen kiima altistaa kissan kohtutulehdukselle, joka ei kysy sitä onko kissa sisä- vai ulkokissa tai sen ikää. Monesti ihminen havaitsee kohtutulehduksen siinä kohtaa kun kissan emättimestä vuotaa keltaista paksua eritettä ja silloin on jo kiire saada kissa leikkaukseen.
Leikkaushaava on monesti tällöin isompi, jolloin toipuminen on hitaampaa ja kissa on kivuliaampi kuin tavallisessa sterilisaatiossa.
Luonnollisesti lemmikeille ja lapsille ominaiseen tapaan tämä tietysti tapahtuu vielä pyhäpäivänä kun lähimpään auki olevaan päivystykseen on matkaa 60km ja eläinlääkärilasku kohoaa satoihin euroihin sen 80-130€ sijasta mitä sterilisaatio normaalisti maksaa.

 

Sterilaation yhteydessä poistettu munasarjakysta

Toinen ikävä ja helposti pitkään piilossa pysyvä vaiva ovat erilaiset kasvaimet ja kystat munasarjoissa ja kohdussa. Eräästä naaraasta ei olisi kukaan osannut ennen eläinlääkärille menoa kukaan sanoa, että sen munasarjasta löytyy kookkaan kokoinen kysta. Nyt se havaittiin steriloinnin yhteydessä ja pienen leikkaushaavan sijasta jouduttiin tekemään isompi leikkaus, josta toipuminen on kissalle luonnollisesti raskaampaa.
Kystat tuottavat kissalle kipua ja varsinkin puhjetessaan niiden tuottama kipu on erittäin voimakasta. Kystat voivat aiheuttaa myös vaikeuksia virtsaamisessa ja ulostamisessa, jotka voivat johtaa isoihinkin ongelmiin kissan kanssa.

 

Ennen 2 vuoden ikää tehdyllä leikkauksella, varsinkin varhaissteriloinnilla, pystytään vaikuttamaan myös ratkaisevasti nisäkasvaimien syntyyn. Nisäkasvaimet ovat kissojen kolmanneksi yleisimpiä kasvaimia ja niitä esiintyy pääasiassa tyttökissoilla, mutta myös kolleilla.

Suurin osa, jopa 90%, kissojen nisäkasvaimista on pahanlaatuisia ja jos sitä ei huomata ajoissa voi ainoaksi vaihtoehdoksi jäädä saattohoito tai eutanasia.

Tältä vaivalta me onneksi olemme Dewissä säästyneet ja toivomme kaikkien meiltä adoptoitujen kissojen myös säästyvän vaivalta. Nisäkasvaimien ehkäisy onkin yksi niistä syistä miksi steriloimme myös kaikki luovutusikäisinä meiltä lähtevät pennut.