Maskun loukutus osa 1

Me Dewissä olemme todenneet, että monesti joukossa on voimaa eikä esim. populaation purkuun kannata lähteä yhden tai kahden ihmisen voimin.
Maskussa on yhtä populaatiota loukutettu vapaaehtoisporukan voimin viime vuoden elo-syyskuun vaihteesta asti ja Dewi on ollut mukana yhtenä tahona tarjoamassa välineitä (loukkuja, riistakameraa), sijoituspaikkoja kissoille ja henkilöstöäkin.

Miten sitten populaatio havaittiin ja miten Dewi päätyi mukaan auttamaan populaation kiinniotossa ja sijoittamisessa? Loukutuksen käynnistänyt ja sitä pitkään koordinoinut yksityishenkilö kertoo, miten kaikki oikein lähti liikkeelle ja miten valtavaksi urakaksi populaatio lopulta paljastui.

Aikuinen kissa tarkkailee loukuttajia

Siskoni oli töissä Maskussa sijaitsevassa yrityksessä. Hän oli useana aamuna huomannut parkkipaikalla kaksi pentukissaa ja niiden emon. Kun havaintoja tuli monta kertaa viikossa, otin yhteyttä Eläinsuojeluyhdistys Dewi ry:n puheenjohtajaan, jolta sain pikaisesti loukun lainaan. Loukutus käynnistyi verkkaiseen tahtiin, eikä hetkeen tapahtunut mitään. Useamman kerran päivässä, muutaman viikon ajan, ajoin Turusta Maskuun vain tarkistaakseni loukun tilanteen. Ei mitään. Aloin tällöin etsimään lisäapua loukutukseen, koska bensa todella maksaa. Sainkin apua Facebookin kautta Dewin omasta loukutusryhmästä sekä koko Suomen kattavasta Eläinten pelastusringistä.

Kissa menossa loukkuun

Sitten tapahtui. Eräs loukutustiimin jäsen oli tarkistamassa loukkua parkkipaikalla ja ilmoitti kissan olevan loukussa. Hän kävi naapuritalossa kysymässä onko heidän kissa, samalla kuin minä lähdin ajamaan Maskuun. Kissa ei ollut naapurin ja valitettavasti se oli päässyt karkaamaan ruokintaluukun kautta kun pääsin paikalle. Surullinen takaisku.

Samoihin aikoihin myös pentukissat olivat palanneet ja loukkua siirreltiin mahdollisuuksien mukaan otollisiin paikkoihin. Kunnes löysimme laputuksen yhteydessä paikan, joka kuhisi kissoja. Laputuksen yhteydessä myös tutustuimme aivan ihanaan eläkeläispariskuntaan, jotka ystävällisesti ovat auttaneet meitä hurjasti loukutuksen suhteen ja olemme saaneet käyttää heidän tiluksiaan loukutukseen. He myös osasivat kertoa, että kissoja on näkynyt useampana vuonna ja ongelma on vain kasvanut. Olivat myös ottaneet Turun eläinsuojeluyhdistykseen yhteyttä, mutta se loukutus oli valitettavasti keskitetty väärälle sijainnille ja tulos oli pyöreä nolla.

Alle vuoden ikäinen pentu loukussa

Kun oltiin lähdetty loukuttamaan vain emokissaa ja kahta pentua niin populaation suuri koko oli täysin yllätys, joten Dewiltä pyydettiin vielä lainaksi toisen loukun ja riistakameran. Apua saatiin myös Maskun Musti ja Mirri -liikkeeltä, joka ystävällisesti lahjoitti meille ruokaa loukutukseen.

Kun oikea sijainti oli vihdoin löytynyt alkoi kissoja päätyä loukkuun. Ensin saatiin kiinni yksi kissa, sitten kaksi ja nyt syyskuussa, vuosi loukutuksen aloituksesta on kissoja saatu kiinni pyöreät 40 kappaletta. Ja vielä on työtä jäljellä. Taukojakin on tuossa välissä kyllä pidetty. Kesällä oli useamman kuukauden tauko, koska kissat saavat tarvitsemansa ruoan luonnosta, eivätkä olisi menneet loukkuihin.

Kaikki kissat toimitetaan Turun eläinhoitolaan ja osa pääsee kesyyntymään Dewin sijaiskoteihin. Yksi loukutetuista kissoista synnytti pennut Turun eläinhoitolalla.

Loukutukseen on uhrattu valtavasti aikaa, rahaa ja organisointia. Talvipakkasilla hankaluuksia tuotti kylmyys, joten käytimme loukun alla makuualustoja ja loukun päällä huopia, avaruuslakanoita ja pressuja.

Pieni, arka ja märkä, mutta matkalla turvaan

Loukutuksen aikana loukkuja on pidetty kymmenissä eri paikoissa ja muutamaan otteeseen myös supikoirat ovat tuottaneet ongelmia. Erityisesti viime syksynä, kun riistakameraan ilmestyi kapinen supi, joka lopulta meni myös ruuan perässä loukkuun. Neuvoja saatiin mm. Turun Kaupungin luonnonsuojelutarkastajalta Emma Kososelta, Turun Eläinsuojeluvalvojalta Heidi Leyser-Kopralta  ja paikallisen metsästysseuran puheenjohtajalta ja lopulta kapinen supikoira pystyttiin päästämään kärsimyksistään.

Tällä hetkellä tiimissä on 11 jäsentä, jotka pitävät loukutusta käynnissä ja tänä syksynä myös Dewin aktiivit ovat osallistuneet loukutukseen. Ilman tiimityötä oma aika, saati varat eivät olisi riittäneet siihen, että loukutusta olisi voitu jatkaa näinkin kauan ja näin mahtavilla tuloksilla.

– Ansku, loukutuksen alullepanija