Urmas

Tämä komean puinainen herra on kolmevuotias Urmas, joka muutti omaan kotiin heti tammikuun alussa 2019.

Urmas on elänyt 6kk ikäisestä asti yksin ulkona vailla kotia. Vuoden yksinäisyyden jälkeen se alkoi oleskella paikallisella grillillä ja kaivella roskiksia. Grillin omistajat säälivät kissaa ja alkoivat ruokkia sitä ruuantähteillä. Näin kului vielä vuosi, kunnes kissa saatiin loukutettua.

Alkuun Urmas oli sijaiskodissa pelokas ja piilotteleva, mutta nykyään herra on melkeinpä kuningas talossa. Urmas ei enää juurikaan ole asunnossa piilossa, vaan kuljeskelee mielellään ja katselee ihmisten touhuja. Se osallistuu mielellään vaikkapa ruuanlaittoon tarkkailemalla lähettyviltä.
Urmas ei ole varsinaisesti aggressiivinen, mutta sillä on taustastaan johtuan vielä hieman epävarmuutta ihmistä kohtaan. Ohi kävely ja ylhäältä alaspäin kumartuminen aiheuttavat sähinää ja/tai karkuun pinkaisun. Kuitenkin rauhallisella lähestymisellä Urmas nauttii silityksistä, kehrää kovasti ja puskee. Urmas on myös kovasti ruuan perään ja innoissaan pyörii jaloissa maukuen kun ruokaa on tarjolla. Silttäessä kuitenkin pitää yhä olla varuillaan, koska jotkin liikkeet saattavat saada pojan pelästymään ja läppäisemään kovasti tassulla.

Sijaiskodissa olevien muiden kissojen kanssa Urmas ei tule toimeen vaan hallitsee tarpeen vaatiessa pelolla, siksi sille etsitäänkin kotia ainoana kissana. Sijaiskodin oma iso koira on päässyt Urmaksen ”hyväksytty asuinkumppaniksi”-listalle.
Koska Urmas saattaa edelleen pelästyessään sähistä ja läppäistä tassulla emme suosittele herraa lapsiperheeseen vaan ensisijaisesti sille etsittään rauhallista aikuiskotia, jossa se saa paljon huomiota ja väheisen herkkuja.

Urmaksella on jonkinlainen, eläinlääkärin mukaan todennäköisesti neurologinen vamma, jonka vuoksi se liikkuu ajoittain erikoisesti, takajalat suorana ja huojuen. Tämä ei kuitenkaan tunnu haittaavan herran menoa eikä sillä ole kipuja, mutta jonka vuoksi sen olisi erittäin olellista pysyä normaalipainoisena. Se on tällä hetkellä hivenen pulskassa kunnossa ja uuden omistajan tulisi kovettaa sydämensä ja tarjottava sille vähemmän herkkuja ja tarkkailtava ruokamääriä. Koska Urmas on erittäin perso ruualle ruokaa kannattaa sen kanssa käyttää aktivointikeinona ja tarjota ruoka esim. hankalasti saatavasta paikasta.