Osku

Osku on arviolta 8-vuotias punaraidallinen FIV-positiivinen kolli, joka jäi sijaiskodin omaksi kissaksi alkuvuodesta 2019.

Osku on todella huomionkipeä ja seurallinen kissa, joka kiehnää jatkuvasti kotihoitajan jaloissa, kerjää rapsutuksia ja ottaa niitä vastaan kehräten. Se on usein ihmisen touhuissa mukana, seuraa hoitajaa ympäri asuntoa ja kellahtaa lattialle tarkkailemaan ihmisen puuhia. Välillä Osku tulee päiväunille näköetäisyydelle sijaishoitajasta tai hiljattain jopa ihmisen kylkeen kiinni, ja hoitaja ennustaa että Oskulla on enää lyhyt matka sylipäikkäreihin. Välillä Osku toki tarvitsee myös omaa rauhaa ja saattaa nukkua koko päivän yksin olohuoneen piilopaikassaan, eikä toki pahastu jos ihminen on poissa työpäivän mittaisen ajan.

Osku saapui yhdistykselle hyvin väärinymmärrettynä, ja ennen yhdistykselle saapumista sitä oltiin luultu ihmisiin tottumattomaksi, sillä Osku on hyvin pelkoaggressiivinen, eli kokiessaan olonsa uhatuksi se on hyvin räjähtävä sähinäpaketti, joka on valmis suojautumaan vaaroilta kaikin keinoin. Kun nykyisessä sijaiskodissaan Oskulle annettiin aluksi tarpeeksi tilaa ja rauhaa, ja se sai itse hakeutua ihmisen luokse, niin jo parissa päivässä uuden ihmisen puheääni sai Oskun kehräämään, ja kissa hakeutui hoitajan jalkoihin kiehnäämään. Sen elekieltä piti kuitenkin pitkään tarkkailla ja pitää tietyissä tilanteissa edelleen, sillä heti kun Oskua alkaa arveluttamaan, se säikähtääkin jo kunnolla, ja ennen kuin se itsekään ehtii tajuta, niin se räppäsee kynsillä hoitajaa. Tätä käytöstä on jäljellä enää hyvin vähän, ja tärkeintä on ollut tarkkailla sen elekieltä ja ennakoida, milloin Oskua alkaa epäilyttämään tilanne, ja vetäytyä pois ennen kuin Osku ehtii säikähtää kunnolla. Osku ei siis sovellu lapsiperheeseen.

Osku ei arvosta muutoksia, imuria, eikä vieraita ihmisiä valtakunnassaan. Pääsääntöisesti Osku ei paljon juttele, mutta satunnaisesti se yllättää hoitajan maukaisemalla jos on jotakin vailla. Oskulla on paljon virtaa leikkiä, ja se antaa palloille kovaa kyytiä ja tuhoaa leluhiiriä urakalla. Se nauttii myös erilaisilla huiskuleluilla leikkimisestä hoitajan kanssa.

Osku on FIV-positiivinen kissa. Sillä siis on kissojen immuunikatovirus, mikä heikentää sen elimistön puolustusjärjestelmää. FIV-positiiviset kissat voivat kuitenkin elää oireettomina ja onnellisina korkeaankin ikään asti, eikä FIV tartu muihin lajeihin. FIV-tartunnan vuoksi Osku etsii kotia, jossa ei ole muita kissoja, tai jossa kissakaverillakin on todettu FIV. Sen tiedetään suhtautuvan muihin kissoihin ystävällisen uteliaasti, mutta pitää rajuistakin painileikeistä, mitä kaikki kissat eivät arvosta. FIV:stä johtuen on erityisen tärkeää pitää Oskun rokotukset ajan tasalla ja reagoida herkästi jos sen terveydentilassa tapahtuu muutoksia. Sairautta ei huomaa ulkoapäin mitenkään. Ruokavalio tulisi kuitenkin pitää viljattomana ja täysipainoiseen ruokaan tulisi kiinnittää huomiota kissan terveyden tukemiseksi.
Oskulla on lisäksi hammassyöpymää. Hampaat on nyt hoidettu kuntoon, mutta hampaiden kunto tulee tarkistaa säännöllisesti ja varautua siihen, että poistettavia hampaita voi jatkossakin tulla.