Don Ilpo von Lojo eli Zorro

Don Ilpo Von Lojo, tai tuttavallisemmin Zorro on reilu 2-vuotias pallojen metsästäjä vailla loppuelämänsä turvasatamaa jossa voisi myös olla kissakaveri. PÄIVITETTY 27.10.2019

Lokakuu 2019: Zorro on rentoutunut merkittävästi nyt kuukausien kuluessa ja tulee välillä torkuille hännättömän
kämppiksensä jalkopäähän. Hän saattaa tulla myös ihan viereen herkkua hakemaan, jopa sormilta saattaa
napata, vaan saat olla tarkkana, ettei vahngossa haukkata sormesta. Kosketusta väistetään, muttei enää
lähdetä karkuun, jos vain on syy jäädä. Tässä välissä Zorrolla on ollut kissakaverina Fani. He ovat tulleet toimeen, välillä Zorro on joutunut läppämään pikkusiskoa tassulla pitääkseen puoliaan. Myös sijaiskodin emäntä on saanut tassusta, kun on ryhdytty liikaa leikkimään ruuan kanssa. Kuten kerrottua Zorroa ei näihin herkkuilla houkuttelu-kosketus- harjoituksiin huijata – Zorro joko poistuu paikalta tai läppää tassulla herkkua pitävää kättä, mutta hienosti pehmeällä tassulla, kynnet pidetään piilossa.

Zorro on saanut kuitenkin eloa kissakaverista, vaikka teini–ikäisen Fanin itsevaltaisuus ottaakin häntä hetkittäin päähän. Kissakaveriksi lienee paras rauhallinen tai ainakin reilu kissa, jolle kaapin paikan näyttäminen ei ole pääasia. Huomattavaa on, että Zorron turkki on ihan todella alkanut kiiltää vasta kun Faniin on tutustunut, eli kissakaveri on tärkeä hänen hyvinvoinnilleen. Ihminen ei pysty hänelle yksin ihan kaikkea antamaan. En silti epäile yhtään, etteikö hän kiintyisi ihmiseen.

Ideaali tilanne on, että Zorrolle löytyisi koti, jossa halutaan keksiä aktiviteettiä: ruuan piilotusta, leikkimistä ja palloja ja tietysti lattiatilaa leikkiä. Zorro nauttii myös ulkoa tuoduista tuoksuista ja kiehnää ulkoa tultuasi selällään kaikki lojumaan jääneet vaatteesi.

 

***

Sieltä hän hiipii äänettömästi kuin varjo, jää odottamaan ovelle ja tuijottaa. Ja kun liikettä alkaa näkyä ja peittojen alta nousee pörröinen pää, siristyy kissan silmät, jotta että huomenta, saisikos ruokaa. Suurella varauksella seurataan, milloin vierestä, milloin vähän kauempaa, mitä sinne ruokakuppiin tänään tuleekaan. Jos ei ihan herkkua ole, niin lähdetään saalistamaan kuivaruokaa häkkyrästä. Tehokasta on kaataa koko laitos, mutta jos ei se onnistu, voi niitä ruuanpaloja sieltä kolojenkin kautta kaivella. Silti kyllä se ruokakuppi tyhjenee oli siellä melkein mitä vain. Helteellä syödään vasta illalla. Metallitökkissä yön yli olleet ruuat eivät kelpaa. Suurinta herkkua on raakaruoka. Kanansiivet nom ja lohen pyrstöpala napataan hampaisiin ja kannetaan kuin suurikin aarre suojaisaan paikkaan syötäväksi. Siinä sitten kuuluukin kämppiksen huokaus, että pitääköhän kohta siivota, vaan näh, ei mitään siivottavaa, kissa siivosi kaiken ihan itse, ei edes yhtä pientä suomua jäljellä.

Jos ensin liikuttiin vain öisin, niin nyt uskaltaa jo miltei päivälläkin olla ja välillä leikkiäkkin, kunhan kämppis pysyy paikoillaan olkkarissa tai hengaa makkarissaan. Koska ruoka on hyvää ja saalistus huumaavaa, ruuanheittely ja palojen kimppuun hyökkääminen ovat mieluisimpia aktiviteetteja. Ruuan etsiminen on myös äänettömän, hiipivän saalistajan mieluinen virike. Leluista vain pehmeät pallot ja hiiret tuntuvat tassuun hyvältä. Erityisesti öisin paukkuu pallo ympäri olohuonetta. Lopuksi palloilta nirri hiljaa ja nopeasti pois. Jos on liian hauras lelu, niin rikki menee.

Zorro on ystävällinen, varovainen ja silti aktiivinen kissa, mutta suoraan lähestyvä ihminen on vielä vähän jännittävä. Joskus saa kulkea vierestä, joskus lähdetään karkuun. Välillä hakee herkun käden vierestä, välillä kääntyy pois, kun häntähän ei tuohon metkuun narrata. Hän tulee kaipaamaan aktiviteettia, kuten esim. että kuivaruoka piilotetaan eritavoin. Sellaista oma ehtoista tekemistä. Kovat äänet, ja levoton ympäristö eivät sovi Zorrolle, ja jos alkaa metallimusiikkia kuunnella hän vetäytyy saunaan omiin oloihin. Pesukoneesta tai imurista hän ei tykkää, muttei kyllä paniikkiinkaan mene, sietää kun on pakko.

Täydessä mitassaan Zorro on komea nuorukainen. Olemukseltaan naamiokissa kuin pantteri viidakossa tai Zorro kaupungin katoilla. Mustavalkoisen värityksen ei pidä antaa hämätä. Uskon että mainio asuintoveri rauhalliseen kotiin kissakaverin kanssa.

 

Kissa etsii sitoutunutta ja vastuullista omaa kotia sisäkissana, sitä EI siis luovuteta vapaasti ulkoilevaksi. Kissa luovutetaan uuteen kotiin sterilisoituna, tunnistemikrosirutettuna, rokotettuna, madotettuna ja FIV- ja FeLV-testattuna. Sen mikrosiru on myös rekisteröity Turvasiru-palveluun.

Kissaa voi tiedustella numerosta 050 599 4697 (olen huonosti tavoitettavissa 16-17, enkä vastaa lainkaan 19:30 jälkeen – myös viikonloppuna voi soittaa), adoptiolomakkeen täyttämällä tai sähköpostitse adoptio[at]dewi.info Tutustuthan ennen yhteydenottoa huolella yhdistyksen luovutusehtoihin sekä kissanottajan oppaaseen!