Lau von Lojo

Lau von Lojo on tänä kesänä 4 vuotta täyttävä kookas mustavalkoinen uroskissa, joka muutti 4.9.2019 omaan loppuelämänsä kotiin.

Laun tunnistaa toisessa silmässä olevasta vanhasta vammasta, joka on saanut silmän sameaksi ja sen näkökyvyn alenemaan, silmä ei kuitenkaan ole täysin sokea. Lau on loukutettu Lohjan kissapopulaatiosta ja se oli aluksi hyvin pelokas, mutta on nyt uusimmassa sijaiskodissa heittäytynyt täydellisen kesyksi.

Lau onkin mitä lempein ja sympaattisin kissa. Sijaiskodissa kesyynnyttyään se on seurannut ihmistä joka paikkaan. Lau on kova puskemaan sekä rakastaa silityksiä ja rapsutuksia, eikä sitä pelota imurin lisäksi sijaiskodin muut äänet. Lau tulee välillä myös vastaan ovelle kuullessaan jonkun tulevan kotiin. Lau hakeutuu hereillä ollessaan ihmisen seuraan ja on kiinnostuneempi enemmän ihmisestä kuin sijaiskodin muista kissoista. Lau hyppää usein ihmisen viereen sohvalle ja pyytää puskemalla rapsutuksia. Keittiöön se tulee seuraksi ja puskemiseen kyllästyessään jää keskelle lattiaa makaamaan, eikä välitä vaikka onkin vähän tiellä.

Lau on erittäin ihmisrakas kissa, joka alkaa leipomaan tassuillaan vain katsoessaan ihmisen toimia tai tullessaan puhuteltavaksi. Lisäksi Lau on hyvin kiltti ja antaa myös nostella itseään sekä välillä käväisee oma-aloitteisesti ihmisen sylissä. Myös valjaat Lau on antanut itselleen pukea, mutta ei ole vielä käynyt niiden kanssa ulkoilemassa. Olisi hyvä, jos Laulla olisi mahdollisuus ulkoilla turvallisesti uudessa kodissa mikäli kissa tuntuu siitä kiinnostuvan.

Lau tulee hyvin toimeen sijaiskodin muiden kissojen kanssa ja leikkii mielellään hippaa, mutta ei kuitenkaan mene mukaan hurjimpiin raveihin. Lau leikkii sekä itsekseen, muiden kissojen että ihmisen kanssa. Yksin leikkiessä parhaita leluja ovat pallot, ihmisen seurassa taas kaikenlaiset lelut tuntuvat kelpaavan ja leikkiin ryhdytään riemulla. Lau nukkuu joko sängyssä, sohvalla, kaapin päällä tai kiipeilypuussa. Lau sopisi kotiin, jossa se saa paljon huomiota ja jossa sen kanssa leikkii joko toinen rauhallinen kissa tai ihminen. Kissaseura ei kuitenkaan ole välttämätön, jos ihminen on paljon Laun kanssa.

Laulla on valtavan hyvä ruokahalu ja se söisikin mielellään kaikkien kissojen ruoat. Laulle kelpaa niin märkäruoka, laadukkaat kuivaraksut kuin raakaruokakin. Sijaiskodissa Laulle on tarjottu myös vehnäorasta naposteltavaksi. Lau ei paljoa juo, joten ruoassa on oltava nestettä. Ruokaa halutessaan Lau puskee, kehrää, astelee ihmisen varpaiden päälle ja välillä myös maukuu hennosti. Lau tarvitseekin ihmisen joka malttaa rajoittaa söpösti kerjäävän kissan ruuan määrää jottei sille kerry ylipainon aiheuttamia terveysongelmia.

Erityiskissa Lau on silmänsä lisäksi myös vasemman takajalkansa vuoksi. Siinä on vanha vamma, joka on eläinlääkärin mukaan ollut todennäköisesti hankala murtuma joka on luutunut huonosti (röntgenkuvissa näkyy voimasta uudisluumuodostusta). Populaatiopaikalla Lau oli ruokkijan mukaan kävellyt jossain vaiheessa kolmella jalalla, eli jalka on ollut kipeä. Eläinlääkäri arvioi kissan voivan elää onnellista sisäkissan elämää jossa jalka ei menoa haittaa, ja yhdistyksellä ollessaan Laun vamma ei ole näyttänyt oireilevan lainkaan.
Tulevaisuudessa jalan kintereeseen tulee kehittymään nivelrikkoa ja jalan liikerata voi muuttua ajan myötä rajoittuneemmaksi. Uuden kodin tulee tarkkailla kissaa kipuun viittaavien käyttäytymismuutosten varalta, ja on mahdollista että Lau tarvitsee jossain vaiheessa jalkansa takia kipulääkekuureja. On kuitenkin jo syytä rajoittaa rajuinta jalan rasittamista, joten portaiden kulkeminen on poissa laskuista, ettei se vaikuta negatiivisesti jalan nivelten tilanteeseen. Onkin siis tärkeää, että Laun uusi koti on yhdessä kerroksessa.

Lau on joutunut muuttamaan itsestään riippumattomista syistä useamman kerran sijaiskodista toiseen ja ottanut muuttojen yhteydessä takapakkia. Onkin todennäköistä, ettei Lausta ole ”reissukissaksi” vaan sen kannalta olisi parasta, että se saa elää yhdessä paikassa ilman suuria muutoksia.