Gianna da Fattoria Vuota

Gianna da Fattoria Vuota on arviolta syksyllä 2018 syntynyt, omaa kotiaan etsivä kissa. Päivitetty 4.5.2020

Toukokuu 2020

Gianna on hidas syttymään uusille asioille ja kun kissakaverit eivät ensimmäisessä sijaiskodissa kiinnostaneet, ajateltiin Giannan nauttivan elämästä ainoana kissana. Tammikuussa yhdistykselle palasi kuitenkin nuori Shamira, jolle piti keksiä uusi sijoituspaikka. Koska Gianna oli rohkaistunut jo melkoisesti alkuajoista, päätettiin kokeilla kepillä jäätä ja katsoa kuinka tytöt tulevat toimeen. Kaikkien iloksi tytöt ystävystyivät nopeasti. Arjessa Gianna kujertelee Shamiralle kauniisti ja vähänkin jännittävässä tilanteessa Gianna seuraa rohkeampaa Shamiraa turvaa hakien kaikkialle. Tytöt leikkivät mielellään yhdessä, nopeasti leikki saattaa yltyä painiksi ja lopuksi pusutellaan. Shamira on myös jakanut Giannan innostuksen epämukavan näköiseen patterin päällä löhöilyyn. Gianna on kuin onkin hyötynyt kissakaverista huimasti ja toiveissa olisikin nyt löytää Shamiran kanssa yhteinen koti.

Tammikuu 2020
Gianna rohkaistui parissa kuukaudessa niin paljon, että sitä on vaikea tunnistaa samaksi kissaksi! Nykyään se kerjää ja anelee hellyydenosoituksia seurailemalla hoitajaansa ympäri huoneistoa ja puskemalla. Gianna rakastaa sitä, kun sen otsaa rapsuttaa etusormella ja kun selkää silitetään pitkin vedoin. Jotkin asiat kuitenkin, kuten kylkien ja poskien koskettelu, ei ole niin paljoa neidin mieleen ja se saattaa näykätä ilmaa käden lähellä varoitukseksi. Enää se ei kuitenkaan pitkään aikaan ole purrut tai raapinut pelästyessään.

Nyt Gianna on tajunnut myös miten ihmisen kanssa leikitään, viimeinkin. Naruleikit ovat sille mieleen, siinä missä myös pikku pallojen tai pehmolelujen heittely. Naruleikit neiti ottaa nyt niin tosissaan, että se repisi lelun vaikka kappaleiksi, jos sille annettaisiin tilaisuus. Gianna on myös yhä aktiivisempi yksinleikkijä sekä kaikenlaisten pienten asioiden puuhailija. Se ei anna itsensä tylsistyä. Välillä voi sitten väsähtää päiväunille rohkeasti näkyvälle paikalle. Tietysti nämä asiat tapahtuvat vielä vain tutun ihmisen läsnäollessa, mutta kissasta näkee jo hyvin, että sillä on suurta potentiaalia tulla seuralliseksi kotikissaksi uuteen loppuelämän kotiin. Se siis jättäytyy tarkkailemaan sijaiskotiinsa tulevia uusia ihmisiä kauempaa, mutta saattaa ottaa näiltä kinkkua tai tutuimpien kohdalla tulla joskus lähemmäksikin.

Syömisinto on yhä vaihtelevaa. Gianna on tullut siihen tulokseen, että hän on prinsessa ja syö vain lempi ruokiaan. Näihin sisältyvät yksinomaa raksut ja herkkuna kinkku. Märkäruoan suhteen pikkuneiti nirsoilee yhä tuntuvasti. Ummetus ei enää vaivaa siinä mielessä, että joka päivä ulostetta tulee ainakin jossain muodossa. Se kuitenkin yhä vaihtelee pienten papanoiden ja normaalien pötkylöiden välillä. Paras apu vaivaan vaikuttaa olevan runsaskuituiset raksut ja kissanmallas. Jälkimmäinen on ainoa lääkkeistä, mitä Gianna ei joka kerta ohita tai jätä syömättä. Hitaasti parantuvasta vaivastaan huolimatta kissa vaikuttaa varsin hyvinvoivalta ja elämäänsä tyytyväiseltä. Ehkä jonain päivänä ummetuskin loppuu, kunhan Giannan suolisto tottuu oikeanlaiseen kissanruokaan ulkona vietetyn elämän jälkeen.

Marraskuu 2019

Tämä pieni mustavalkoinen kissaneiti on Gianna, joka napattiin da Fattoria Vuotan kissapopulaatiosta. Noin yksivuotiaaksi arvioitu tyttökissa olikin aluksi hyvin epäluuloinen ihmisten suhteen ja piilotteli kylpyhuoneen nurkassa huovan alla sähisten ensimmäiset kaksi viikkoa. Sitten yhtenä iltana Gianna päätti ottaa askeleen eteenpäin ja kurkisti piilostaan. Sen jälkeen edistys on ollut nopeaa.

Gianna viettää nykyään mielellään aikaa samassa huoneessa hoitajansa kanssa. Eniten se tykkää nukkua näkyvillä ja kuunnella lepertelyä. Gianna on myös suuresti innostunut uusien, omituisten oleskelupaikkojen valloittamisesta. Välillä sen voi löytää selkärepusta, seinän ja kaapin välisestä 20 cm raosta, kyyhöttämästä epämukavasti patterin päältä tai jopa pussilakanan sisältä. Gianna ei piiloudu näihin paikkoihin, vaan vaikuttaa aidosti nauttivan niissä oleskelusta. Erityisesti lämmin patterinpäällys on sen suosikki. Ikinä ei tiedä minkä paikan se löytää seuraavaksi, mutta voi olla varma, että neidin löytää sieltä torkkumasta seuraavan viikon ajan.

Lempiruokaa on vedessä liuotetut raksut ja märkäruokaakin kissa maistelee välillä. Se on jälkimmäisen suhteen kuitenkin hieman nirso. Tämän takia onkin hyvä lisätä vettä raksujen sekaan. Vaikka ruoka ei välillä kiinnostaisikaan, Gianna on silti aina herkkua vailla. Se ilmestyy nopeasti jääkaapin eteen venyttelemään makeasti, jos tuttu ihminen viivyttelee liian pitkään keittiössä. Gianna rakastaa leipäkalkkunan paloja sekä herkkuraksuja. Molemmat ovat olleet suuressa osassa kissaneidin luottamuksen rakentamisessa. Gianna on myös sen verran reipas, että syö piilostaan varovasti myös tuntemattomien vieraiden heittämiä herkkuja. Kun luottamusta on tällä tavoin rakennettu, se pysyy vieraiden tullessa omalla paikallaan rennosti, eikä mene syvemmälle piiloon.

Gianna ei vielä ymmärrä ihmisen kanssa leikkimistä. Monista huiskulelukokeiluista huolimatta se vaan tuijottaa lelua ja katsoo sitten ihmistä hämmentyneenä. Myöskään pallojen heittely ei sitä innosta. Gianna leikkii vielä mieluummin itse kevyillä pikkupalloilla ja työntelee niitä öisin ympäri lattiaa. Se myös tykkää silloin tällöin heitellä kevyitä esineitä, esimerkiksi tukkadonitseja. Tällöin se saattaa myös vastaanottaa sellaisen ihmiseltä ja jatkaa leikkiä häiriintymättä. Yksi lempileikki on myös heitettyjen herkkujen perään juokseminen. Suurimmaksi osaksi neiti on kuitenkin hyvin rauhallinen laiskottelija.

Kosketukseen Gianna ei ole vielä täysin tottunut, mutta edistys vaikuttaa lupaavalta. Kissaneiti on jo itse ruvennut puskemaan ja kiehnäämään tutun hoitajansa jalkoja vasten, kun tämä on keittiössä. Eikä se rajoitukaan pelkästään ruokailuun, vaan Gianna on useasti tullut kehräten puskemaan pelkästään jo silloin, kun se arvelee, että saattaisi saada herkkua. Samalla sen häntä on pystyssä ja hoitaja pystyy sivelemään sitä ohimennen ilman että kissa pelästyy. Muutaman kerran Gianna on suvainnut myös lyhyttä selän kosketusta ilman että vetäytyy pois. Vaikka Gianna ei siis ole vielä siliteltävissä, sillä on kuitenkin jo selkeä suunta kotikissaksi. Se on myös muutaman kerran päästänyt valittavia, pentumaisia naukaisuja, jos ruokatarjoilu on ollut liian hidasta. Muuten se on kuitenkin kovin hiljainen tyttö.

Giannalla on ollut lievää ummetusta siitä asti, kun se tuli sijaiskotiin. Kissanmaltaasta on ollut apua ja myös hyvin kuiturikkaan ruoan tarjoaminen olisi tarpeellista. Eläinlääkäri on tutkinut Giannan suoliston ja todennut, että siinä ei näy rakenteellisia ongelmia. Paras apu vaivaan on siis oikeanlainen ruokavalio ja sen avulla tilanne onkin jo paljon parempi kuin alussa. Giannan kohdalla tulee siis kiinnittää huomiota siihen että sille on runsaasti vettä tarjolla ja laadukasta ruokaa, ettei ongelmaa pääse tulevaisuudessakaan syntymään.

Hoitajan arvion mukaan Giannalle paras koti olisi rauhallinen ja ainakin muutaman ensimmäisen vuoden lapsivapaa. Pelästyessään tai kiinniottaessa Gianna saattaa purra, kynsiä tai juosta ympäriinsä paniikissa. Tätä ei tietenkään tapahdu useasti tai tarvitse tapahtua, kunhan kissan antaa tottua ihmisiin omassa tahdissaan. Siksi omistajan täytyy jaksaa odottaa, että se vapautuu kuorestaan. Paras koti Giannalle olisi joko ainoana kissana tai toisen rauhallisen kissan kanssa.

 

Kissa etsii sitoutunutta ja vastuullista omaa kotia sisäkissana, sitä EI siis luovuteta vapaasti ulkoilevaksi. Kissa luovutetaan uuteen kotiin sterilisoituna, tunnistemikrosirutettuna, rokotettuna, madotettuna ja FIV- ja FeLV-testattuna. Sen mikrosiru on myös rekisteröity Turvasiru-palveluun.

Kissaa voi tiedustella numerosta 050 599 4697 (olen huonosti tavoitettavissa 16-17, enkä vastaa lainkaan 19:30 jälkeen – myös viikonloppuna voi soittaa), adoptiolomakkeen täyttämällä tai sähköpostitse adoptio[at]dewi.info Tutustuthan ennen yhteydenottoa huolella yhdistyksen luovutusehtoihin sekä kissanottajan oppaaseen!