Gianna

Gianna da Fattoria Vuota on arviolta syksyllä 2018 syntynyt, omaa kotiaan etsivä kissa.

Tämä pieni mustavalkoinen kissaneiti on Gianna, joka napattiin da Fattoria Vuotan kissapopulaatiosta. Noin yksivuotiaaksi arvioitu tyttökissa olikin aluksi hyvin epäluuloinen ihmisten suhteen ja piilotteli kylpyhuoneen nurkassa huovan alla sähisten ensimmäiset kaksi viikkoa. Sitten yhtenä iltana Gianna päätti ottaa askeleen eteenpäin ja kurkisti piilostaan. Sen jälkeen edistys on ollut nopeaa.

Gianna viettää nykyään mielellään aikaa samassa huoneessa hoitajansa kanssa. Eniten se tykkää nukkua näkyvillä ja kuunnella lepertelyä. Gianna on myös suuresti innostunut uusien, omituisten oleskelupaikkojen valloittamisesta. Välillä sen voi löytää selkärepusta, seinän ja kaapin välisestä 20 cm raosta, kyyhöttämästä epämukavasti patterin päältä tai jopa pussilakanan sisältä. Gianna ei piiloudu näihin paikkoihin, vaan vaikuttaa aidosti nauttivan niissä oleskelusta. Erityisesti lämmin patterinpäällys on sen suosikki. Ikinä ei tiedä minkä paikan se löytää seuraavaksi, mutta voi olla varma, että neidin löytää sieltä torkkumasta seuraavan viikon ajan.

Lempiruokaa on vedessä liuotetut raksut ja märkäruokaakin kissa maistelee välillä. Se on jälkimmäisen suhteen kuitenkin hieman nirso. Tämän takia onkin hyvä lisätä vettä raksujen sekaan. Vaikka ruoka ei välillä kiinnostaisikaan, Gianna on silti aina herkkua vailla. Se ilmestyy nopeasti jääkaapin eteen venyttelemään makeasti, jos tuttu ihminen viivyttelee liian pitkään keittiössä. Gianna rakastaa leipäkalkkunan paloja sekä herkkuraksuja. Molemmat ovat olleet suuressa osassa kissaneidin luottamuksen rakentamisessa. Gianna on myös sen verran reipas, että syö piilostaan varovasti myös tuntemattomien vieraiden heittämiä herkkuja. Kun luottamusta on tällä tavoin rakennettu, se pysyy vieraiden tullessa omalla paikallaan rennosti, eikä mene syvemmälle piiloon.

Gianna ei vielä ymmärrä ihmisen kanssa leikkimistä. Monista huiskulelukokeiluista huolimatta se vaan tuijottaa lelua ja katsoo sitten ihmistä hämmentyneenä. Myöskään pallojen heittely ei sitä innosta. Gianna leikkii vielä mieluummin itse kevyillä pikkupalloilla ja työntelee niitä öisin ympäri lattiaa. Se myös tykkää silloin tällöin heitellä kevyitä esineitä, esimerkiksi tukkadonitseja. Tällöin se saattaa myös vastaanottaa sellaisen ihmiseltä ja jatkaa leikkiä häiriintymättä. Yksi lempileikki on myös heitettyjen herkkujen perään juokseminen. Suurimmaksi osaksi neiti on kuitenkin hyvin rauhallinen laiskottelija.

Kosketukseen Gianna ei ole vielä täysin tottunut, mutta edistys vaikuttaa lupaavalta. Kissaneiti on jo itse ruvennut puskemaan ja kiehnäämään tutun hoitajansa jalkoja vasten, kun tämä on keittiössä. Eikä se rajoitukaan pelkästään ruokailuun, vaan Gianna on useasti tullut kehräten puskemaan pelkästään jo silloin, kun se arvelee, että saattaisi saada herkkua. Samalla sen häntä on pystyssä ja hoitaja pystyy sivelemään sitä ohimennen ilman että kissa pelästyy. Muutaman kerran Gianna on suvainnut myös lyhyttä selän kosketusta ilman että vetäytyy pois. Vaikka Gianna ei siis ole vielä siliteltävissä, sillä on kuitenkin jo selkeä suunta kotikissaksi. Se on myös muutaman kerran päästänyt valittavia, pentumaisia naukaisuja, jos ruokatarjoilu on ollut liian hidasta. Muuten se on kuitenkin kovin hiljainen tyttö.

Giannalla on ollut lievää ummetusta siitä asti, kun se tuli sijaiskotiin. Kissanmaltaasta on ollut apua ja myös hyvin kuiturikkaan ruoan tarjoaminen olisi tarpeellista. Eläinlääkäri on tutkinut Giannan suoliston ja todennut, että siinä ei näy rakenteellisia ongelmia. Paras apu vaivaan on siis oikeanlainen ruokavalio ja sen avulla tilanne onkin jo paljon parempi kuin alussa. Giannan kohdalla tulee siis kiinnittää huomiota siihen että sille on runsaasti vettä tarjolla ja laadukasta ruokaa, ettei ongelmaa pääse tulevaisuudessakaan syntymään.

Hoitajan arvion mukaan Giannalle paras koti olisi rauhallinen ja ainakin muutaman ensimmäisen vuoden lapsivapaa. Pelästyessään tai kiinniottaessa Gianna saattaa purra, kynsiä tai juosta ympäriinsä paniikissa. Tätä ei tietenkään tapahdu useasti tai tarvitse tapahtua, kunhan kissan antaa tottua ihmisiin omassa tahdissaan. Siksi omistajan täytyy jaksaa odottaa, että se vapautuu kuorestaan. Paras koti Giannalle olisi joko ainoana kissana tai toisen rauhallisen kissan kanssa.

 

Kissa etsii sitoutunutta ja vastuullista omaa kotia sisäkissana, sitä EI siis luovuteta vapaasti ulkoilevaksi. Kissa luovutetaan uuteen kotiin sterilisoituna, tunnistemikrosirutettuna, rokotettuna, madotettuna ja FIV- ja FeLV-testattuna. Sen mikrosiru on myös rekisteröity Turvasiru-palveluun.

Kissaa voi tiedustella numerosta 050 599 4697 (olen huonosti tavoitettavissa 16-17, enkä vastaa lainkaan 19:30 jälkeen – myös viikonloppuna voi soittaa), adoptiolomakkeen täyttämällä tai sähköpostitse adoptio[at]dewi.info Tutustuthan ennen yhteydenottoa huolella yhdistyksen luovutusehtoihin sekä kissanottajan oppaaseen!