Myy

Myy on aikuiseen ikään ehtinyt (syntynyt arviolta kesällä 2014) kissa, joka pääsi muuttamaan melkein 5 vuotta yhdistykselle tulon jälkeen omaan kotiin joulukuussa 2019.

Päivitys 21.9.2019: (Myy on vaihtanut sijaiskotia touko-kesäkuun vaihteessa 2019)

Myy on edelleen hyvin ujo eikä anna koskettaa itseään. Kuitenkin edistystä on tapahtunut sen omaan tahtiin. Enää ei piilottele pelkästään sängyn alla ja leikkii vapautuneesti kunhan vain hoitaja pysyy kiltisti paikoillaan. Taistelee kovasti maton hapsuja vastaan ja kengännauhoja.

Ketteryydellä Myytä ei ole pilattu. Ei uskalla hypätä korkeille tasoille, joten ruokapöydät saa olla hyvin rauhassa. Myy on myös hyvin kunnollinen. Kakkii ainoastaan laatikkoon ja raapii ainoastaan raapimapuuta. Ehkä rohkaistuessaan ryhtyy ilkikurisemmaksi, mutta toistaiseksi voisi kuvailla käytökseltään täydelliseksi.

Myy rakastaa kalaa ja katkarapuja ja näitä kannattaakin käyttää Myyn lahjomiseen, kun hänen kanssaan yrittää ystävystyä. Jos laittaa kalaa ruoaksi, on aivan taattua että Myy tulee tuhisemaan ja tuijottamaan lähistölle. Pitää myös omasta rauhasta, eikä arvosta äkkinäisiä liikkeitä.

Myyllä on tapana käydä samaan aikaan nukkumaan hoitajan kanssa. Myös aamiainen ja iltapala syödään samaan aikaan. Öisin kuitenkin saattaa hoitaja herätä siihen, että Myy tuijottaa tyynyn vieressä tai kiipeilee päällä. Nukkuviin ihmisiin on ilmeisesti helpompi tutustua.

Rentoutuessaan Myyllä on tapana makoilla selällään tassut pystyssä. Tästä ei harmi kyllä ole kuvaa, mutta on kyllä todella veikeä näky. Myy ei ilmeisesti osaa kehrätä, mutta hän tuhisee hyvin äänekkäästi ollessaan tyytyväinen.

Myylle olisi hyvä päästä vakituiseen kotiin jossa ymmärretään arkaa ja hieman erityistä kissaa. Kissan touhuiluja on mielenkiintoista seurata, ja Myy seurailee mielellään myös ihmisten touhuja. Parhaiten sopisi omistajaksi sellainen ihminen, joka jaksaa yrittää toimia tämän omaa tilaa arvostavan kissan kanssa ja hyväksyy Myyn Myynä. Se on ihastuttavan omituinen ilmeeltään ja käytökseltään.

 Myy on ollut sijaiskodeissa pitkään ja ansaitsisi itselleen pysyvän kodin.

 

Päivitys 14.11.2017: Nykyään neljävuotias Myy elelee sijaiskodissa pitkälti samoin kuin ennenkin. Suuria muutoksia ei ole tapahtunut, joskin Myy osaa nykyään naukumalla ilmaista, jos jokin on pielessä. Komentaminen on lähes jokailtaista, ja joskus varsin kovaäänistäkin, jos iltaruokaa ei ilmesty kuppiin ajallaan. Myös kadonneista leluista ja kotiin eksyneistä kärpäsistä aiheutuu välillä turhautuneita naukaisuja.

Uusin villitys lelujen suhteen on paperipallot. Yöt eivät välttämättä ole enää niin hiljaisia, kun Myy rapistelee ja repii pallot silpuksi. Muuten Myyn elo on pitkälti samanlaista kuin vuosi sitten, ihmiset käsineen on vähän pelottavia edelleen, mutta mukana täytyy saada olla omalla, uteliaalla tavallaan.

Päivitys 16.8.2016: Myy kavahtaa edelleen liian lähelle tulevaa ihmistä, mutta jos hän saa omaehtoisesti lähestyä, neiti saattaa tulla hakemaan herkkuja kädestä, tai torkahtaa lattialle jalkojen viereen. Myy rakastaa nukkamattoja, ja nukkuu usein selällään tassut kohti kattoa keskellä olohuonetta. Pikkuhiljaa ihmisiin siis voi alkaa luottaa, enää Myy ei aina jaksa väistellä, ja sijaiskodin emäntä on öisin meinannut kompastua matolla makaavaan kissaan.

Myy myös haluaa olla päivän toiminnoissa mukana, keittiön oven suulle ilmestyvä kissa ei ole nykyään mikään harvinaisuus. Päivät Myy nukkuu sängyllä (tai sängyn alla, jos on kuuma päivä), muuten hän viihtyy olohuoneessa ihmisten seurassa, kunhan hänellä on oma makuupaikka ja/tai nukkamatto. Myy leikkii edelleen pitkälti itsekseen, pienet ja kevyet lelut, joita voi helposti heitellä ovat suosikkeja. Nykyään myös iltaruoka tarjoillaan “metsästettynä”, kuivaraksuja heitellään neidille pitkin iltaa, ja yöksi piilotetaan raksuja pienissä kasoissa etsittäväksi. Tämä tapa lähti liikkeelle Myyn aloitteesta, kun ruokakuppiin laitettu ruoka ei kelvannut, vaan neiti tuli useampana iltana takaisin olohuoneeseen pyytämään ruokaa. Siitä lähtien sijaiskodissa on aamuruoka tarjoiltu kupissa, ja iltaruoka raksuja heittelemällä ja piilottamalla.
Vieraitakaan ei tarvitse enää niin pahasti piileskellä. Ovikellon ääni saa Myyn edelleen pakenemaan sängyn alle, mutta jos vieras on pidempään asunnossa, neiti tulee kyllä tarkistamaan tilanteen. Onpa pariin otteeseen vieras ihminenkin saanut heitellä hänelle raksuja. Turvaetäisyys vähenee koko ajan, vaikka Myytä ei vieläkään parane koskea, hän nykyään haluaa olla arkielämässä mukana, ja uskaltaa nukahtaa vatsa näkyvillä ihmisten lähelle.

21.11.2015: Myy on pienikokoinen, persoonallisen näköinen, noin kaksivuotias kissaneiti. Myy saapui sijaiskotiin Paimiosta, puolivillinä ja peloissaan. Ensimmäiset kuukaudet hän asui saunassa ja sähisi kaikille, jotka kehtasivat tulla ovelle. Valitettavasti toinen sijaiskotikissa ei auttanut asiaa, rohkaistumisen sijaan saunassa käytiin lyhyitä, intensiivisiä rähinöitä, kun Myy ei sulattanut isompikokoista, sosiaalista kissaa reviirillään. Tässä vaiheessa sisäsiisti, hyvin syövä Myy otti selvästi takapakkia, joten neiti taitaa olla parempi pitää kodin ainoana kissana.

Toisen sijaiskotikissan muutettua omaan kotiin tapahtui hyvin nopea muutos. Sen jälkeen Myy ei ole saunassa pahemmin viihtynyt, koko asunto on hänen juoksu- ja leikkiratansa. Nyt kun Myy on asunut sijaiskodissa yhdeksän kuukautta, ihmiset on edelleen varsin epäilyttäviä, mutta muuten hänestä on kuoriutunut varsin tyytyväinen, leikkisä kissa. Myy ei juuri jaksa enää piileskellä (paitsi imuria ja vieraita), ja vaikka ihmiset eivät saa lähestyä häntä, neiti itse uskaltaa jo tulla varsin lähelle. Sylikissaa Myystä tuskin koskaan tulee, koskettaminenkaan ei nykyisellään ole mahdollista, mutta iloa ja energiaa hän kyllä tuo asuntoon. Myy leikkii ja riehuu paljon, kaikki lelut, joita hän voi itsekseen viskoa pitkin lattioita kelpaa mainiosti. Lelujen elinikä ei välttämättä ole kovin pitkä, Myy on lahjakas repimään kaikki vähänkin pehmeämmät lelut palasiksi. Kaikki muut tavarat sen sijaan saavat olla rauhassa, Myy ei juuri kiipeile hyllyillä tai pöydillä, ei visko tavaroita alas eikä ole repinyt tai kynsinyt muuta kuin raapimispuitaan.

Kaikessa epäluuloisuudessaan Myy on herttainen ja aktiivinen kissa, joka tuntuu arvostavan rauhallista asuinympäristöä ja rutiineja. Kunhan hänellä on tilaa ravata ympäri asuntoa, valikoima leluja, pehmeä paikka torkkua ja välillä herkkuja (Myy rakastaa kalaa, ja osaa myös kerjätä) kissamaailmassa vaikuttaa kaikki olevan hyvin. Aktiivisimmillaan Myy on aamuisin ja iltaisin, mutta leikkii myös päivällä, jos sille päälle sattuu. Öisin Myy on antanut kotihoitajiensa nukkua rauhassa.

Myy tarvitsee kärsivällisen ja rauhallisen kodin, jossa osataan antaa kissalle sen vaatima aika kesyyntymiselle, joka tapahtuu kissan ehdoilla ja nopeudella. Uudella omistajalla olisi hyvä olla aiempaa kokemusta aran kissan kanssa elämisestä, tai vähintäänkin halua oppia ymmärtämään ja kunnioittamaan aran kissan elekieltä, jolla se viestii, milloin sen on hyvä olla ja milloin on tultu liian lähelle liian nopeasti. Ajan ja kärsivällisyyden kanssa Myystä voi saada vähintäänkin touhuillaan hauskuttavan seuraneidin, eikä ole sanottua etteikö vielä kosketus ja rapsuttelukin alkaisi tytöstä jossain vaiheessa tuntua mukavalta.

Myy etsii sitoutunutta ja vastuullista omaa kotia sisäkissana, sitä EI siis luovuteta vapaasti ulkoilevaksi. Myy luovutetaan uuteen kotiin sterilisoituna, tunnistemikrosirutettuna, madotettuna, rokotettuna sekä FIV- ja FeLV-testattuna. Sen mikrosiru on myös rekisteröity Turvasiru-palveluun.

Myystä voi tiedustella numerosta 050 599 4697 (parhaimmin tavoitettavissa 17-20) tai sähköpostitse varapj(a)dewi.info. Tutustuthan ennen yhteydenottoa huolella yhdistyksen luovutusehtoihin sekä kissanottajan oppaaseen!