Kerttuli

Arviolta 2015 syntynyt kaunis Kerttuli jäi sijaiskodin omaksi kissaksi helmikuussa 2020 etsittyään vuoden kotia.

Syyskuu 2019:  Kerttulin suosikkipaikka on ehdottomasti parvekkeen kiipeilypuun ylin taso. Sieltä on hyvä tarkkailla naapureita. Se arvostaa myös sohvaa ja viltillä pehmustettua koria. Oikeastaan kaikki pehmeät paikat on mieleen.
Ihmiset eivät vieläkään oikein vakuuta Kerttulia. Sietää ihmistä lähellä ja ihan vieressäkin, mutta kosketusta väistää vielä. Tätä sijaiskodin ihmiset kunnioittaa ja antaakin neidin olla rauhassa ja myös vieraita ohjeistetaan samaan. Kerttu luottaa tuttuihin ihmisin niin, että tulee syömään aivan ihmisen viereen vaikka välillä tarvitsee Santtua rohkaisuksi. Selkeästi luottamusta ollaan luomassa hyvää vauhtia, kissan ehdoilla.
Alkuperäinen esittely:
Kerttuli on nyt helmikuussa asustellut sijaiskodissa vähän päälle 3kk ja se on selkeästi alkanut rentoutua.
Ennen sijaiskodin omien kissojen tapaamista Kerttuli piilotteli saunan lauteiden alla ja pesukoneen takana.  Kun eritystä lähtehdettiin purkamaan Kerttuli rakastui heti ensinuuhkaisulla sijaiskodin alle 2 vuotiaaseen Santtu-kolliin, joka on luonteeltaan rohkea ja ystävällinen.
Kerttuli otti Santun turvakseen ja rohkaistui todella nopeasti tulemaan pois piilostaan tutkimaan asuntoa. Pikkuhiljaa enemmän Kerttuli alkoi kulkea samoissa huoneissa ihmisen kanssa.  nykyään ihmisiltä ei tarvitsekaan piiloutua, mutta ovat vielä hieman pelottavia ja epäilyttäviä.
Kerttuli oleileekin samassa tilassa ihmisen kanssa kunhan sillä on siellä turvapaikkoja ja monesti uskaltautuu nukkumaan samassa huoneessa kunhan pääsee kiipeilypuun korkeimmalle tasolle.
Kerttuli pitääkin mielellään vähintään metrin etäisyyden ihmiseen, mutta kun on herkkuja tarjolla niin ihmiset eivät olekaan ihan niin pelottavia enää. Uskaltaa jopa ottaa naksuja kädestä. Kun lattialta on loppunut naksut niin Kerttuli vilkaisee ihmistä odottaen lisää herkkuja. Vielä Kerttuli ei anna koskea, vaan väistää ihmisen kättä. Jos ihminen kävelee läheltä  Kerttuli katsoo tarkkaan ihmisen liikkeitä. Uuden kodin tulisikin ymmärtää arkaa kissaa ja kunnioittaa Kerttulin omaa tilaa.
Tämä suloinen karvapallo on hyvin leikkisä. Todettuaan ettei sijaiskodin ihmiset ehkä olekkaan syömässä häntä, uskalsi Kerttuli alkaa leikkiä Santun kanssa. Aluksi leikki oli varovaista tassun nostoa ja juoksupyrähdyksiä. Nyt leikki on edennyt kunnon painiksi. Ensin vaanitaan ja väijytään kulman takana ja kun leikkikaveri on kohdalla niin kimppuun hyökätään liioitellulla loikalla. Sitten tyypit painivat aikansa ja leikki jatkuu takaa-ajolla huoneesta toiseen. Jos Kerttu ei onnistu saamaan Santtua leikkikaverikseen, se juoksee yksinään ympäri asuntoa ja laittaa siinä samassa matot ryttyyn. Niiden maton ryppyjen kanssa painiminen on yksi Kertun lempipuuhista.
Toisen sijaiskodin kissan, Kekkiksen,  kanssa Kerttu ei ole tullut kovin hyvin toimeen – Kekkis on luonteeltaan kyllä sosiaalinen, mutta ei osaa tarpeeksi rauhassa tutustua uusiin kissoihin vaan ottaisi heti painimatsia, joka aiheuttaa kitkaa neitokaisten välillä.
Ihmisen kanssa Kerttuli on leikkinyt varren päässä olevan sulkalelun kanssa. Tässä on kuitenkin hieman varuillaan, mutta ei mahda uteliaisuudelleen ja saalistusvietilleen mitään. Usein se halu leikkiä voittaa jännityksen. Kissanminttulelut ovat myös suosittuja.
Kerttulille sopii koti, jossa on ennestään rauhallinen, rohkea kissa, josta Kerttu voisi saada samanlaista turvaa kuin Santusta. Yksin ihmisten kanssa Kerttu todennäköisesti piilottelisi ja varoisi ihmistä enemmän. Kodin olisi hyvä olla muutenkin melko rauhallinen. Kerttu säikkyy ihmisten nopeita liikkeitä, joten lapset saattavat olla pelottavia. Koiriin Kerttuli ei ole paljoa päässyt tutustumaan. Ne kerrat kun sijaiskodissa on ollut koira vieraana, niin Kerttu on pysynyt visusti piilossa sängyn alla.
Kertulin kanssa oman hankaluutensa tuottaa turkki ja uuden omistajan tulee ottaa huomioon, että pitkä pehmeä turkki voi takkuuntua. Eläinlääkärikäyntien yhteydessä kannattaa pyytää tarkistamaan turkki takkujen varalta, että ne voidaan tarvittaessa leikata rauhoituksessa pois.
Kertulla on steriloinnin yhteydessä todettiin, että sillä on alttius hammasongelmiin ja suun kuntoa onkin erittäin tärkeä seurata ja hoitaa (eläinlääkärin tekemä tarkistus ja tarvittavat hoitotoimenpiteet vähintään kerran vuodessa).