Olivia van Pikis

Olivia van Pikis on arviolta vuonna 2016 syntynyt kissaneiti, joka etsii rakastavaa kotia, jossa olisi sille kissakaveri. (HUOM! Esittely englanniksi)

Olivia started out hiding behind the washing machine and hissing whenever the humans came too close. Eventually she ventured out into the rest of the apartment and now she both eats and plays when there are people around. She still doesn’t let anyone touch her, but when she feels safe enough she will come and sniff the human’s fingers or toes. She is getting more curious and more comfortable around humans every day.

Olivia is very social with other cats. She has even managed to charm the foster home’s old male cat who doesn’t like other cats very much. He can be a bit of a bully at times, but Olivia isn’t the least bit afraid of him. She simply ignores his bad behaviour and invites him to play with her. She has also started to watch with great interest how he purrs in the human’s lap.

Olivia definitely needs a home with other cats that she can play with and learn from. She needs humans who understand that she needs time and space to get used to things. At this point I don’t recommend a home with small children since she will defend herself if she feels threatened. She prefers to run away and hide when she’s scared, but if she can’t do that she’ll hiss and hit with her paw. This behaviour will probably disappear when she starts feeling safer and more comfortable around humans.

Olivia has VSD (a small hole between the chambers of her heart). It’s a common heart condition, and for now it doesn’t affect her health at all. In the papers from the vet it says: “Sydämen mittasuhteet ovat nyt normaalit, ei viitteitä sydämen vajatoiminnasta. Ei tarvetta sydänlääkitykselle tällä hetkellä. Pieni kammioväliseinämäaukko ei yleensä vaikuta kissan normalliin elämään, mutta joskus voi myöhemmällä iällä kehittyä sydämen vajaatoiminta. Kontrollia suosittelen, mikäli kissalle ilmaantuu hengenahdistusta tai muita sydänoireita.

 

Kissat etsii sitoutunutta ja vastuullista omaa kotia sisäkissana, niitä EI siis luovuteta vapaasti ulkoilevaksi. Kissat luovutetaan uuteen kotiin sterilisoituna, tunnistemikrosirutettuna, rokotettuna, madotettuna ja FIV- ja FeLV-testattuna. Mikrosirut on myös rekisteröity Turvasiru-palveluun.

Kissaa voi tiedustella numerosta 050 599 4697 (olen huonosti tavoitettavissa 16-17, enkä vastaa lainkaan 19:30 jälkeen – myös viikonloppuna voi soittaa), adoptiolomakkeen täyttämällä tai sähköpostitse adoptio[at]dewi.info Tutustuthan ennen yhteydenottoa huolella yhdistyksen luovutusehtoihin sekä kissanottajan oppaaseen!