Nundu van Pikis

Nundu on maagisen leopardin mukaan nimetty, arviolta 2017 syntynyt kollipoika, joka on mieltynyt elämässään tiettyihin rutiineihin ja pääsi muuttamaan omaan loppuelämän kotiin heinäkuussa 2020.

Toukokuu 2020:

Viimeisten viikkojen aikana Nundu on laajentanut reviiriään, eikä alkuperäisessä esittelyssä mainittu ikkunalauta ole hänelle enää muuta kuin mukava ajanviete, jonka kautta tarkkailla naapureiden puuhia – kissaherra on viimeinkin vallannut asunnon omakseen, ja hänet löytää vaihtelevasti niin sängyltä, tuoleilta kuin kiipeilypuustakin. Hän kulkee nyt vapautuneesti ja on oikein ominut reviirinsä sen jälkeen, kun sijaiskodin toinen kissa muutti uuteen kotiin. Nundu oppi elämään sopusoinnussa kaverinsa kanssa ennen muuttoa, ja vaihtoi useita pieniä tervehdyksiä kaverinsa kanssa pitkin päivää. Kissakaverin esimerkki myös selkeästi kannusti häntä leikkimään alkuvaiheessa, sillä hän testasi leluja mielellään sen jälkeen, kun kaveri oli niitä ensin käyttänyt. Toiset kissat siis saattavat kannustaa häntä vapautumaan, mutta toisaalta hän uhkaa jäädä taka-alalle, jos toiset ovat kovin uskaliaita ja nopeita viemään kaikki mahdollisuudet hänen nenänsä edestä ennen, kuin hän on kerännyt tarpeeksi rohkeutta niiden yrittämiseen.

Ruokapussin kahina on edelleen Nundun lempiääniä, ja pienellä rapistelulla tämän erittäin ruokamotivoituneen kissan saakin nopeasti luokseen. Ruokapalkalla hän jaksaa keskittyä pitkiäkin aikoja ja jää monesti hengailemaan ihmisen vierelle senkin jälkeen, kun herkkupussi on jo mennyt pois näkyvistä. Hän hakee herkkuja tottuneesti tutusta kädestä ja saattaa jopa nuolla sormet puhtaaksi – jos kädet vähänkään tuoksuvat herkuille, hän saapuu toiveikkaana tarkistamaan, irtoaisiko niistä mitään. Sama toiveikkuus näkyy keittiössäkin, sillä ihmisen tehdessä ruokaa tai välillä vain astuessakin keittiön rajojen sisäpuolelle – etenkin, jos ruoka-aika on lähettyvillä – tämä musta varjo seuraa hiljaisena perässä. Ruoka on myös erittäin hyvä keino luoda tuttavuutta hänen kanssaan, sillä vieraatkin ihmiset ovat olleet vähemmän pelottavia silloin, kun heiltä saa ruokaa. Rauhallisella käytöksellä ja herkuilla Nundu on lähestynyt vieraitakin ihmisiä urhoollisesti, ja seurustellut heidän kanssaan. Mikäli ruokaa on saatavilla, tämä kissa ei ole kovin kaukana. Yksittäisten märkäruokalaatujen kanssa Nundu on edelleen nirsoillut, mutta pääsääntöisesti ruoka on maittanut hyvin – niinkin hyvin, että tyhjää ruokakuppia täytyy silloin tällöin käydä vilkuilemassa, ettei sinne vahingossakaan olisi tullut lisää ruokaa.

Laserlelun lisäksi Nundu on innostunut keppileluista, ja leikkii säännöllisesti ihmisen kanssa päivittäin. Hän tulee usein istumaan viereen silloin, kun odottaa tai haluaa jotain, eli toimii myös oma-aloitteisesti kontaktin hakemisessa. Joskus jahdin päätteeksi lelun napattuaan hän kantaa sitä ylpeänä suussaan kauemmas, ja taidokas jahtaaja hän onkin! Itsenäisessä leikissä pallot ovat yhä parhaita, eikä niiden ohella muuntyyppiset lelut ole saavuttaneet suosiota. Myös aktivointipalloa ollaan kokeiltu, mutta siitäkään hän ei ole vielä innostunut. Tällä hetkellä se on hauskinta niin, että ihminen pyörittää palloa, ja hän voi hellästi kannustaa ihmistä työskentelemään!

Rappukäytävän äänet voivat vielä paikoitellen jännittää, mutta niitä harvemmin enää paetaan, ja Nundu menee myös ajoittain tutkimaan niitä omatoimisesti. Hän on tottunut hyvin kerrostalon ääniin, eikä esimerkiksi koiran haukunta tunnu kiinnostavan häntä yhtään.

 

Tammikuu 2020: Ensinnäkin unilta herätessä täytyy venytellä aina saman kaavan mukaan;
kauniin mustat eturaajat venytetään pitkälle eteen unisen haukotuksen kera. Pojan heräämisen kuuleekin tästä haukotuksesta, jonka jälkeen hänen voi ennustaa nousevan ylös ja tiirailevan ympärilleen. Hän rakastaa katsella ulos lempipaikaltaan ikkunalaudalta, mutta myös asunnon tapahtumista hän on kovin kiinnostunut. Korvat ovat perillä jokaisesta rasahduksesta, ja usein verhojen takaa näkee pilkahduksen mustasta päästä ja keltaisista silmistä, kun Nundu ottaa selvää ihmistoverinsa puuhista. Toinen hänen rakkaista rutiineista liittyykin ihmisen iltapuuhiin. Peiton kahina merkitsee hänelle oman ajan alkamista: kun päiväpeitto poistuu sängyn päältä, hän hyppää alas ikkunalaudaltaan valmistautuakseen öisiin puuhiinsa. Öisin hän rakastaa jahdata palloja ja varmistaakin sen, että ihminen saa etsiä ne joka aamu jostain uudesta kolosta. Myös ihmisen kanssa on hauska leikkiä laserlelulla, ja hänestä saakin nopealiikkeisen leikkikaverin.

Ruoka-aikoina Nundu on jo oppinut tunnistamaan ruokapussin kahinan, ja kuikuileekin usein verhon takaa, koska pääsee syömään. Joskus on myös parempi käydä katsomassa onko ruoho aidan toisella puolen vihreämpää: kaverin ruokakupilta täytyy varmistaa, onko siellä jotain parempaa. Aina märkäruuat eivät ole hänen mieleensä, ja osa niistä voi jäädä syömättä. Hän syö mieluiten suojaisissa paikoissa ja häiriintyy vielä herkästi, jos ihminen liikkuu syömisen aikana. Paikallaan istuvan ihmisen läsnäollessa voidaan kuitenkin vapautuneesti käydä ruokakupilla ja hiekkalaatikolla, kunhan asunnossa ei ole muuta häiriötä. Rappukäytävän äänet pelästyttävät hänet helposti takaisin ikkunalaudalleen. Pelottavissa tilanteissa hänen ratkaisunsa on paeta, eikä pelon kohteista jäädä turhan päiten ottamaan sen enempää selvää. Nundu sietää sijaiskodin toisen kissan seuraa, mutta ilmoittaa kyllä sähähtämällä, mikäli toinen rikkoo liikaa hänen rajojaan. Hän ei näytä välittävän läheisestä kontaktista, mutta kommunikoi kaverinsa kanssa naukumalla. Ääneltään Nundu on hentoinen ja sulosointuinen, ja lisää äänirepertuaariaan tuhisemalla
suloisesti nukkuessaan. Päivisin hänestä alkaa pikkuhiljaa saamaan hengailuseuraa myös sängyn päälle.