Rosmiini ja Jasmini da Fattoria Vuota

Rosmiini ja Jasmini ovat kaksivuotiaat (arvio synt. 5/18) neitokaista da Fattoria Vuota populaatiosta, joille etsitään kotia joko yhdessä tai erikseen.

Rosmiina on harkitsevainen aikuinen, se tutkii uudet paikat uteliaasti tuumaustauon jälkeen ja varmasti poistuisi ulos seikkailemaan, jos ovi olisi auki. Jännittävien tilanteiden ja asioiden kanssa Rosmiina suosii maastoutumistaktiikkaa, se vetäytyy poteroon, kuten sängyn alle, tarkkailemaan tilannetta.

Jasmini taasen on kuin rajojaan kokeileva, mutta samalla ujo varhaisteini. Jalat ja mieli kuljettavat sitä selkeästi vikkelästi ja se kulkeekin häntä pystyssä pitkin asuntoa. Kuitenkin kaikki tavallisuudesta poikkeavat ja uudet asiat jännittävät sitä – niitä kannattaakin tarkkailla turvaetäisyyden päästä. Menee helposti tunteja, ennen kuin Jasmiini uskaltautuu tutkimaan, olisiko asia sittenkin turvallinen.
Uteliaana luonteena Jasmini pitää todella paljon korkeista paikoista, siellä on hyvä norkoilla ja tarkkailla mitä ympäristössä tapahtuu.

Luonne-ero näkyy myös ruokakupilla, siinä missä Rosmiina miettii tulisiko syömään, on Jasmini paikalla heti tyhjentämässä tehokkaasti ruokakuppia. Ilman vahdintaa jäisi Rosmiina monesti nuolemaan huuliaan nälkäisenä. Varsinkin Jasminin kanssa vapaa ruokailu ei toimi, se todennäköisesti ahmisi itsensä ylipainoikseksi tai alkaisi oksennella. Säännölliset ruoka-ajat auttavat myös siinä, että Rosmiina saa oman osansa.  Kuivaruoka kannattaakin varata varsinkin Jasminin kohalla aktivointikeinoksi.

Kissat tulevat hyvin toimeen keskenään, mutteivat ole erottamattomat. Ne saattaa joskus bongata nukkumassa samasta pienestä kissapedistä. Päivisin nukkuminen suosikkipaikoillaan kuuluukin isossa osassa päiväohjelmaan, jos ympäristössä ei tapahdu mitään. Iltaisin leikitään ja tuijotellaan parvekkeelta tai ikkunasta maailman menoa. Öisin saattavat jahdata toisiaan hyvinkin vauhdikkaasti, tosin tähän pystyyy vaikuttamaan päiväsaikaan tapahtuvalla aktivoinnilla ja leikittämisellä.

Miten sitten neitejä kannattaa päivällä leikittää, että yöt olisivat rauhallisempia? Rosmiini pitää erilaisista narukeppileluista, niiden perässä se säntäilee vauhdilla ilman suurta harkintaa. Kun lelu on saatu kiinni sitä pitää yrittää teurastaa pursekelemalla. Tällaiseksi liikkuvaksi naruleluksi kelpaa myös Jasminin häntä, josta vastapuoli ei ole hirveän iloinen.
Jasmini taas rakastaa pieniä leluja, joita voi salistaa – ensin väijyä takapää heiluen, käydä kuitaisemassa tassulla ja taas väijyä vähän lisää. Ihmisen kanssa laserlelu on paras ja kaikenlaiset kepit voisi sen puolesta heittää vaikka roskiin.

Äänimaailmaltaan molemmat kissat ovat hiljaisia. Rosmiina pitää hyvin harvoin kujerrusäänen, Jasmini taas hieman useammin, varsinkin iltaisin etsiessään leikkikaveria.

Ihmistä kohtaan Rosmiini on reippaampi ja tomerampi. Molemmat kissat kaihtavat kosketusta, Rosmina saattaa tunkeilevaa kättä läpsäistä ja Jasmin taas pyrkii ensisijaisesti kauemmas. Rosmiina kuitenkin tulee lähelle ihmettelemään ihmisten tekemisiä ja hakeutuu silloin tällöin jalkoihin nukkumaan. Se myös nuuhaiksee rauhallisesti tarjottua kättä uteliaasti. Jasmini sen sijaan välttelee ihmistä vielä. Rauhallisesti tarjottuun käteenkin suhtautuu hyvin epäileväisesti, nuuhkaisee varovasti ollen valmiina pakenemaan.

Muiden eläinten läheisyys stressaa neitejä kovasti, jos eivät voi olla varmoja, etteivät ne pääse heidän tilaansa. Naapurin parvekkeella oleskelavan koiran kanssa käytiinkin aluksi muutamia hyvin intensiivisiä tuijotuskilpailuja.

Rosmiinan harkitsevaisuuteen syynä voi olla loppuvuodesta 2019 tapahtunut tapaturma. Iltavillin aikana kissa oli, ilmeisesti hattuhyllylle tai sieltä alas syöksyessään, loukannut jalkansa niin, että se ontui takajalkaansa. Tarkemmat tutkimukset eläinlääkärissä paljastivat traumasta johtuvan polven sijoiltaanmenon, joka vaati leikkaushoitoa. Marraskuussa 2019 polvi leikattiin ja neiti joutui olemaan riehumisen välttämiseksi pidempään rajatussa tilassa. Nykyään polvi on kunnossa ja kestää taas kunnon juoksemista.

Lisää kuvia instagramissa @kissaiiro

Kissa etsii sitoutunutta ja vastuullista omaa kotia sisäkissana, sitä EI siis luovuteta vapaasti ulkoilevaksi. Kissa luovutetaan uuteen kotiin sterilisoituna, tunnistemikrosirutettuna, rokotettuna, madotettuna ja FIV- ja FeLV-testattuna. Sen mikrosiru on myös rekisteröity Turvasiru-palveluun.
Otathan yhteyttä ensisijaisesti adoptiolomakkeen kautta. Voi tiedustella kissaa myös numerosta 050 599 4697 tai sähköpostitse adoptio[at]dewi.info Tutustuthan ennen yhteydenottoa huolella yhdistyksenluovutusehtoihin sekä kissanottajan oppaaseen!