Kiara ja Mulan – van Pikis siskokset

Kiara ja Mulan ovat  pienet hurmaavat puolivuotiaat kilpparineidot (syntyneet 12/2019). Heidät loukutettiin maaliskuussa ja kaksikko etsii loppuelämän kotia mieluiten yhdessä. Kiara ja Mulan saavat paljon tukea toisistaan, tulevat todella hyvin toimeen keskenään, leikkivät yhdessä ja kaipaavat toisiaan ollessaan erossa.

Kiara on utelias kissa, joka tulee seuraamaan tekemisiä läheltäkin ja hän on edistynyt nopeammin kuin Mulan saatuaan lisää tilaa ja mallia sijaiskodin kesyltä kissalta. Kiara on tällä hetkellä melkein koko ajan näkyvillä ja päästää ihmisen hyvin lähelle, kunhan ihminen ei yritä itse koskea, vaan Kiara saa päättää hellyyshetkistä. Kiara jo hakee rapsutuksia, kun ihminen on paikallaan esim. sängyssä tai sohvalla. Rapsutus alkaa pään alueelta ja jatkuu kylkeen tai selkää pitkin.

Mulan on kehittynyt hitaasti mutta varmasti koko ajan; vielä häneen ei saa koskea. Mulan pitää vähintään metrin turvavälin ihmiseen, mutta muutamana yönä hänkin on tullut sänkyyn nukkumaan todettuaan, että siskokin nukkuu siellä eikä ihminen liiku. Mulan myös innostuu joskus leikkimään ihmisen kanssa ja kerjäämistä tehdään kauempaa ja myös ruoanlaittoa seurataan. Hän on muuttunut selvästi uteliaammaksi ihmisen tekemisiä kohtaan kuukausien aikana.

Tietokoneen ja kännykän näyttö ja kynällä kirjoittaminen on Kiaran mielestä hyvin mielenkiintoista. Mulankin  on utelias, mutta hän tykkää seurailla asioita vielä joko piilosta tai kahden metrin päästä.

Aamuisin Kiaran voi löytää sängystä hakemasta rapsutuksia. Nykyään hän voi tulla sänkyyn loikoilemaan myös yksin. Kehrätäkin hän osaa. Mulan taas tulee sänkyyn toisen vanavedessä muttei yksin. Ihmisen herätessä onkin jo kiire muualle. Yleensä Mulan nukkuu yönsä raapimapuun pedissä tai jossain muussa pehmeässä paikassa.

Kiara ja Mulan seurailevat tapahtumia mielellään – yleensä jostain korkealta. Kiara haluaa syödä kanssasi ja hän saattaisi sukeltaa lautaselle, kun yrität syödä, kun taas Mulan kaipaa aina kissatoverin läheisyyttä. Ihmisten ruoka-aikaan Mulankin on kyllä aina katsomassa ja kurkkimasta jostain kulman takaa, jos hänelle heitettäisiin palanen jotain hyvää.

Kiara päästekee pieniä tyytyväisiä  kurnauksia ja mukavassa tilanteessa rinnasta kumpuaa hiljaista kehräystä. Tämä tyttö osaa ilmoittaa haluavansa ulos esim. tietystä huoneesta, varsinkin jos toisella puolella ovea maukuu toinen kissakaveri. Myös Kiaran tapa nuolla kättä aina silityksien välissä on todella hellyyttävä. Kiaraa myös kiinnostaa erityisen paljon sijaiskodin pörröinen unimaski, jota aina tilaisuuden tullen kaivetaan sängystä ja sitten sitä pureskellaan ja kannellaan ylpeänä ympäri asuntoa. Hän myös viihtyy suihkuhuoneessa – välillä tullaan vahingossa niin lähelle, että itsekin kastutaan. Virtaava vesi on tosi mielenkiitoista ja kun suihkuttelu loppuu, pitää koko paikka tarkistaa ja jäädä vahtimaan vesipisaroiden tippumista.

Mulan ei halua olla yksin. Kun kissakaveri lähtee pois näköpiiristä, voi pian kuulua maukumista. Mulan kutsuu kaveria niin kauan, että hänen luokseen menee toinen kissa, tai kunnes hän uskaltaa lähteä etsimään muita. Mulan tulee jäämään mieleen hyvistä piilottelutaidoistaan. Kun olet etsinyt koko asunnon läpi ja luovutat, ei mene kuin viisi minuuttia, niin hän livahtaa pois kolosta, jonka jo tarkistit.

Kiara hyppii, pomppii ja kävelee muutenkin aika rennosti. Jännittävän paikan tullen hän kuitenkin menee kyyryyn ja juoksee nopeasti piiloon. Kiara nauttii nukkumisesta selällään tai kyljellään, aina kerällä jotain asiaa vasten. Hän antaa jo nostaa vähän ja hän voi nojata ihmiseen kunhan muistaa rapsuttaa. Mulan kävelee todella hiljaa ja varovasti ja nukkuu kyljellään. Muista kissoista vähän kuulee, missä ne liikkuvat, mutta ei hänestä. Mulan on varmaan entisessä elämässään ollut vakooja…hän on myos tehnyt tutkimusretkiään öiseen aikaan.

Kiara ja Mulan tykkäävät kaikenlaisista leluista ja leikeistä. Lempipuuhaa ovat ihmisen kanssa leikkiminen huiskulla (Mulan haluaa että toinen tekee ensin), toisen kissan kanssa painiminen tai yksin palloradan tai hiirien kanssa puuhastelu. Mulan ei vielä ole uskaltanut sijaiskodissa juosta kissakaverin kanssa kuten populaatiopaikalla teki. Mulan oleskelee suuren osan päivästä raapimapuun alimmassa pesässä. Kuitenkin kodin menon rauhoittuessa hänet löytää helposti katsomasta ikkunasta ulos tai raapimapuun ylimmältä tasolta rentoutumasta. Kiara oleilee rennommin ihmisenkin läsnä ollessa. Kiara tekee lähes kaiken toisen kissan kanssa: nukutaan kasassa, leikitään ja juostaan, pökitään siihen asti, että toinen kyllästyy ja katsellaan vain ulos. Mulanillekin toiset kissat luovat turvaa, toisen kanssa voi helpommin kääriytyä nukkumaan, katsella ulos tai leikkiä turvallisesti.

Toivomme, että loppuelämän kodista löytyisi korkea raapimapuu, jonka avulla tytöt voisivat katsoa katonrajasta liikkuvia ihmisiä ja nähdä ulos. Tytöt myös saavat turvaa puusta, sillä ihmisten liikkuvat jalat vielä pelottavat. Pallorata, hiirilelut ja huiskat ovat olleet molemmille mieluisia. Myös pehmeät pedit tai mahdollisuus käpertyä sänkyyn nukkumaan olisivat varmasti tyttöjen mieleen. Heidän kanssaan asumaan ja nukkumaan sopii kissa, joka ei ole liian dominoiva. Kaiken kaikkiaan molemmat tytöt ovat luonteiltaan hyvin pehmeitä eivätkä esimerkiksi mene syömään, jos joku puolustaa ruokaa

Hoitotoimenpiteet eivät vielä onnistu mielellään kummallekaan ja imuriakin vielä pelätään. Lapsiin kissat eivät ole tutustuneet. Vieraan kanssa ollaan ehkä raapimapuun päällä ja voidaan leikkiä vähän. Vieras ei saa koskea tai olla liian kauaa lähellä, Kiaralle vieraankin läheisyys on helpompaa. Muut kissat ovat kivoja, jos ne eivät ole liian rajuja. Kaksikko voisi sopia myös koirakotiin, kunhan koira on rauhallinen eikä jahtaa kissoja. Kiara on jo melko tottunut sijaiskodin koiraan. Kaksikko on nähnyt myös sijaiskodin hamstereita ja frettejä, joita on kiva katsella ja haistella ja olla niiden kanssa, jos ne ovat rauhallisesti.

Säikähtäessään esimerkiksi kovia ääniä Kiara ja Mulan juoksevat piiloon. Jos se ei ole mahdollista, vaan Kiarasta otetaan kiinni, hän raapisee  ja juoksee sitten piiloon. Mulan hyväksyy paikallaan olevat ihmiset, vaikkakin ovat vähän jännittäviä. Liikkuviin ihmisiin pidetään yli kahden metrin turvaväli. Raapimapuussa ollessaan liikkuvakin ihminen on hyväksyttävä, kunhan kissaan ei kiinnitetä huomiota vaan esim. kävellään vain ohi.

Kiaran luottamus voitetaan ehdottomasti leikillä. Ruokakin on hyvä keino, mutta se pitää antaa hänen eteensä. Vaikka Kiara on välillä rapsutettava, hän ei halua syödä kädestä. Anna hänen itse tulla luoksesi, kun kaipuu rapsutuksille herää! Mulanin kanssa pitää edetä hyvin rauhallisesti liikaa tönimättä. Leikin ja ruuan avulla voi voittaa Mulanin luottamuksen.

Kissat etsivät sitoutunutta ja vastuullista omaa kotia sisäkissoina, niitä EI siis luovuteta vapaasti ulkoilevaksi. Kissat luovutetaan uuteen kotiin sterilisoituna, tunnistemikrosirutettuna, rokotettuna, madotettuna ja FIV- ja FeLV-testattuna. Sen mikrosiru on myös rekisteröity Turvasiru-palveluun.
Otathan yhteyttä ensisijaisesti adoptiolomakkeen kautta. Voi tiedustella kissaa myös numerosta 050 599 4697 tai sähköpostitse adoptio[at]dewi.info Tutustuthan ennen yhteydenottoa huolella yhdistyksenluovutusehtoihin sekä kissanottajan oppaaseen!