Kadonneet ja löytyneet

Jokaisella kunnalla on sopimus jonkin eläinten talteenottopaikan kanssa, jossa löytöeläintä säilytetään lain vaatimat 15 vuorokautta. Turussa kadonnutta eläintä tulee AINA tiedustella Turun kaupungin eläinhoitolasta numerosta 02-262 3110 tai 050-554 6394! Muiden kuntien löytöeläintarhat ja niiden yhteystiedot löytyvät tämän linkin takaa (vie karkurit.fi-sivustolle). Myös tiedot löytyneistä eläimistä kannattaa ilmoittaa eläinhoitolaan – ehkä joku on jo tehnyt hoitolaan katoamisilmoituksen eläimestä, jonka olet nähnyt tai saanut kiinni.

Nettiosoitteissa www.karkurit.fi sekä www.karkulaiset.fi voi tehdä ilmoituksen kadonneesta tai löytyneestä eläimestä, sekä selata muiden jättämiä ilmoituksia. Lisäksi sivuilta löytyy paljon muuta hyödyllistä tietoa, josta voi olla apua eläimen kadottua. Karkurit-sivustolta löytyy myös tietoa Suomen löytöeläinavusta ja heidän aina auki oleva palvelunumeronsa!

Emme enää julkaise katoamis- ja löytymisilmoituksia tällä sivulla, vaan julkaisemme meille jätetyt ilmoitukset Dewin Facebook-sivulla. Sitä kautta tieto leviää yleensä hyvin nopeasti eteenpäin. Ilmoituksen kadonneesta tai löytyneestä eläimestä (myös näköhavainnot mahdollisista karkureista, niin elävistä kuin kuolleista) voi jättää osoitteeseen: info [a] dewi.info

Ilmoitukseen tulee laittaa sellaiset yhteystiedot (puh.nro ja /tai sähköpostiosoite), jotka saa julkaista netissä! Näin havainnot, kyselyt ym. tulevat nopeimmin oikealle taholle. Katoamisilmoitukseen kannattaa myös liittää kuva eläimestä. Paras on ns. kokovartalokuva, mistä erottuu väritys, kuvioinnit sekä mahdolliset erikoisemmat tuntomerkit. Tuntomerkit kannattaa myös kuvailla sanallisesti, mikäli ne eivät helposti kuvan kautta tule esiin.

Katoamistapauksissa kannattaa laatia paperille kuvallisia ilmoituksia, joita voi levittää katoamispaikan läheisyyteen: tolppiin, ilmoitustauluille, kauppoihin jne.

Karannutta kissaa voi olla hankala saada ulkoa kiinni. Rohkeakin sisäkissa voi olla ulkona pelokas, jopa tuttuja ihmisiä kohtaan. Kissaa kannattaa lähteä etsimään kun ulkona on rauhallisempaa, eli illalla, yöllä tai varhain aamulla. Rauhattomassa ympäristössä kissa todennäköisesti piileksii eikä tule helposti esiin.

Jos pääsee näköetäisyydelle karanneesta kissasta, sitä ei kannata yrittää ottaa kiinni juoksemalla. Kannattaa kokeilla houkuttelua lelun tai ruuan avulla. Ääntä tulee käyttää maltillisesti, eikä kissaa saa huutaa. Tuttua kissaa voi koittaa kutsua sen omalla nimellä tai muun tutun kutsumasanan avulla. Kissan pitää antaa tulla luokse, sillä se saattaa mennä vain kauemmas, jos sitä yrittää itse lähestyä. Kissaa ei saa tuijottaa suoraan silmiin, sillä kissa saattaa kokea sen uhkaavana.

Jos kissa on pudonnut ikkunasta tai parvekkeelta, tai jos kissan epäillään joutuneen auton töytäisemäksi, kissa voi olla loukkaantunut pahastikin. Loukkaantunut kissa hakeutuu – jos pystyy – yleensä jonnekin piiloon eikä helposti tule piilopaikastaan pois.

Usein loukuttaminen voi olla ainut keino saada kissa otettua kiinni. Jos suunnilleen tiedetään (esim. havaintojen perusteella), millä alueella kadonnut kissa liikuskelee, paikalle voi asettaa loukun. Loukkuja voi tiedustella lainaan eläinsuojeluyhdistyksiltä. Myös Dewillä on muutama loukku, joita voi kysyä lainaksi (yhteystiedot). Loukkuun kannattaa laittaa houkuttimeksi kissan herkkuruokaa – mitä voimakkaamman tuoksuista, sitä helpommin kissa sen haistaa.

Loukun asettajan tulee huomioida, että loukku saattaa päätyä ilkivallan kohteeksi. Niinpä loukku tulee mahdollisuuksien mukaan asettaa paikkaan, jossa se ei herätä tarpeetonta huomiota. Hyvä idea on kiinnittää loukun päälle kuvallinen katoamisilmoitus, josta loukun tarkoitus selviää uteliaille. Loukku tulee tarkistaa riittävän usein, etenkin hyvin kuuman tai kylmän sään aikana.

Loukut eivät vahingoita eläintä, ja loukkua tarkastetaan säännöllisesti. Jos siis satut näkemään luonnossa viritetyn loukun tai loukun, jossa on eläin (kissa) sisällä, älä vahingoita loukkua äläkä laske loukkuun jäänyttä eläintä vapaaksi! Kyse ei ole eläinrääkkäyksestä, vaan todennäköisesti joku yrittää saada lemmikkiään takaisin kotiin tai sitten loukun tarkoitus on pyydystää koditonta kissaa pois ulkosalta.