Loukutus

Lainaa loukku Dewiltä:

045 1330301 tai loukku[at]dewi.info

Panttimaksu 20 e/loukku peritään loukkua noudettaessa ja palautetaan loukun palauduttua ehjänä yhdistykselle.

Kodittomia ja karanneita kissoja on joka kaupungissa ja kunnassa, eivätkä kaikki kantaudu Dewin tietoon. Myös yksityishenkilöt voivat auttaa kissojen talteen saamisessa loukuttamalla havaitsemansa irtokissan ja toimittamalla sen Turun Eläinhoitolalle. Loukkua voi kysyä lainaan Dewiltä, Eläinhoitolalta tai esimerkiksi paikalliselta metsästysseuralta. Eläinhoitolalla kissojen mahdollinen tunnistusmerkintä tarkastetaan, ja siellä ylläpidetään myös tietokantaa omistajien tekemistä katoamisilmoituksista. Karannut kissa löytää siis todennäköisimmin takaisin omistajansa luokse Turun Eläinhoitolan kautta. Eläinhoitolalta noutamatta jääneet kissat siirtyvät Turun Eläinsuojeluyhdistyksen haltuun ja niille etsitään uudet, rakastavat kodit. Osa villiintyneistä ja aroista kissoista ohjautuu Eläinhoitolalta Dewille kotihoitoon.

On vahingollista ajatella, että kissa on puolivilli eläin, joka pitää itsestään huolta ja etsii ruokansa ja turvapaikkansa itse. Kissojen hallitsematon lisääntyminen voikin johtaa ikävään lopputulokseen: ilman omistajaa elävät kissat ovat yleensä aliravittuja, sairaita ja sisäsiittoisia. (SEY 2014.) Yksittäisiä karkulaiskissoja suurempi ongelma ovat niin sanotut kissatalot, joiden ympäristöön kerääntyneet kissat lisääntyvät keskenään (Yle 2014a). SEYn arvion mukaan vähintään 10 000 kissaa kuolee luontoon tai lopetetaan ei-toivottuna joka vuosi. (SEY 2014). Irtokissat kohtaavat vapaana liikkuessaan myös monia vaaroja, kuten liikenne, luonnonvaraiset petoeläimet ja pahantahtoiset ihmiset (TS 2017, Koillissanomat 2016).

On erittäin tärkeää saada kissat kiinni nuorina, jolloin ne yleensä kesyyntyvät nopeasti. (Yle 2014b.) Metsiin villiintyneet kissanpennut eivät antaudu kiinni muutoin kuin loukuttamalla. Loukkuja tulee tarkastaa säännöllisin väliajoin. Myös lämpötila vaikuttaa siihen, kuinka usein loukut täytyy käydä tarkastamassa.

 

Lähteet:

Lappeenrannan Eläinsuojeluyhdistys ry:n internetsivut: http://lappeenranta.sey.fi/toiminta/loukuttaminen

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ry 2014. Laiminlyödyt kissat vievät leijonanosan eläinsuojelijoiden resursseista – SEY julkaisi kissoihin liittyvät tavoitteensa uuteen eläinsuojelulakiin. Luettavissa: http://www.elainsuojelulaki.fi/laiminlyodyt-kissat-vievat-leijonanosan-elainsuojelijoiden-resursseista-sey-julkaisi-kissoihin-liittyvat-tavoitteensa-uuteen-elainsuojelulakiin/.

Yle 2014a. Kissojen holtiton lisääntyminen tuottaa paljon harmia ja työtä. Luettavissa: http://yle.fi/uutiset/kissojen_holtiton_lisaantyminen_tuottaa_paljon_harmia_ja_tyota/7370978.

Yle 2014b. Kulkukissoista ilmoitetaan yhä aktiivisemmin – leikkaamattomuus aiheuttaa ongelmia. Luettavissa: http://yle.fi/uutiset/kulkukissoista_ilmoitetaan_yha_aktiivisemmin__leikkaamattomuus_aiheuttaa_ongelmia/7441183.

Turun Sanomat 2017. Kissa tiellä aiheutti kolarin. Luettavissa: http://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/3512529/Kissa+tiella+aiheutti+kolarin.

Koillissanomat 2016. Joku ampui kissaa haulikolla -Jalkansa menettänyt Sulo toipuu nyt kodin lämmössä. Luettavissa: https://www.koillissanomat.fi/uutisetkoillismaa/joku-ampui-kissaa-haulikolla–jalkansa-menettanyt-sulo-toipuu-nyt-kodin-lammossa-6.226.189513.0b9a581c40.