Sijaiskotitoiminta

Eläinsuojeluyhdistys Dewi ry on toiminut alusta asti täysin sijaiskotien varassa. Tämä tarkoittaa sitä, että Dewin eläimet ovat tilapäisessä kotihoidossa vapaaehtoisten ihmisten luona. Yhdistyksellä ei ole omaa eläintaloa, joten ilman eläinrakkaita sijaiskoteja emme pystyisi pelastamaan ainuttakaan eläintä. Sijaiskodeillamme on taipumus muuttua pysyviksi kodeiksi, minkä vuoksi tarvitsemme jatkuvasti uusia sijaiskoteja. Kuten muissakin eläinsuojeluyhdistyksissä, myös meillä kissat muodostavat suurimman osan löytöeläimistä. Silloin tällöin hoidettavana on myös kaneja tai marsuja, koiria hyvin harvoin. Muita eläimiä, kuten jyrsijöitä tai eksoottisempia lemmikkejä, kuten lintuja tai matelijoita, yhdistykselle ei päädy juuri lainkaan.

Lenora odotteli omaa kotiaan Dewin sijaiskodissa vuonna 2014

Sijaiskoti huolehtii eläimen jokapäiväisestä hoidosta eläimen sijoitukseen eli pysyvään kotiin asti. Käytännössä tämä tarkoittaa sijaiskotieläimen hoitamista kuin omaa lemmikkiä, erotuksena on, että hoitolaiselle etsitään koko ajan omaa kotia. Sijaiskoti auttaa myös omalla mielipiteellään ja eläimen tuntemuksellaan sen oikean pysyvän kodin löytymisessä. Sijaiskotina toimiminen saattaa kestää pidemmänkin aikaa ja toivomme, että sijaiskotiehdokas olisi tähän varautunut ja valmis sitoutumaan eläimen hoitoon niin pitkäksi aikaa kuin tarvitaan. Joillekin eläimille löytyy pysyvä koti melkein saman tien, kun taas joillakin sen oikean kodin löytyminen voi viedä jopa yli vuoden. Kissanpennut löytävät yleensä kodin lähes heti saavutettuaan luovutusiän, aikuisilla kissoilla aika on tavallisesti pidempi. Osa yhdistyksen kissoista on alussa hyvinkin arkoja, ja usein niille löytyy pysyvä koti vasta siinä vaiheessa, kun ne ovat sijaiskodissa tottuneet tarpeeksi ihmisiin ja osoittaneet kesyyntymisen merkkejä.

 

Yhdistys vastaa eläinten eläinlääkäri- ja ruokintakuluista sekä muista juoksevista kuluista (otamme toki kiitollisuudella vastaan tukesi, mikäli voit osallistua kustannuksiin). Dewin sijaiskotivastaavat auttavat sijaiskotia käytännön asioissa. Sijaiskotivastaavat esimerkiksi huolehtivat siitä, että sijaiskotieläin madotetaan ja rokotetaan ajallaan. Lisäksi sijaiskotivastaavat järjestävät tarvittaessa eläimen kuljetuksen eläinlääkäriin yms.

Pörri sijaiskodissa 2014

Sijaiskodiksi haluavalta henkilöltä ei edellytetä mitään erityisiä tietoja tai taitoja, eläinrakkaus ja vastuullisuus riittävät. Mikäli sinulla on ollut omia eläimiä, osaat jo kaiken tarvittavan! Omat eläimet eivät ole siis este, kunhan niiden rokotukset ja muu terveydenhoito on kunnossa. Mikäli sinulla on omia eläimiä, sijaiskodissa on lisäksi oltava aluksi mahdollisuus sijaiskotieläimen eristämiseen (tilava kylpyhuone tai suljettava huone tms.) siihen saakka, kunnes eläimen omat rokotukset ovat voimassa.

Käytännön syistä johtuen etsimme sijaiskoteja ensisijaisesti Turusta. Turun ulkopuolisia sijaiskoteja käytämme ainoastaan poikkeustapauksissa, joten niihin harvemmin päätyy eläimiä hoitoon.

Myös sinä voit tehdä eläinsuojelutyötä! Ryhtymällä sijaiskodiksi pääset mukaan käytännön eläinsuojelutoimintaan, tutustut moniin valloittaviin eläinpersoonallisuuksiin, ja voit auttaa löytöeläimiä muutoinkin kuin vain rahaa lahjoittamalla. Mikäli sijaiskotitoiminta kiinnostaa, tutustu ensin sijaiskotisopimuksen ehtoihin.

Mikäli voit tarjota sijaiskodin eläimelle, niin ota rohkeasti yhteyttä ja kysy lisää!